Erfbelasting ook voor privévermogen

 In Finance

Breda – Particulieren die een privévermogen erven krijgen dezelfde rechten als het gaat om erfbelasting als ondernemers die een ondernemingsvermogen erven. Een rechterlijke uitspraak hierover kost de Staat mogelijk miljarden.

Vastgoedmarkt doet vandaag op haar website melding van de opvallende uitspraak. De rechtbank in Breda heeft bepaalt dat de vrijstellingen voor het betalen van erfbelasting bij de overdracht van een onderneming ook moeten gelden voor particulieren die een privévermogen erven. De rechtbank deed deze uitspraak vorige maand in een procedure die een erfgenaam had aangespannen.

Gelijke kansen
Sinds 2010 moet een particulier die een privévermogen erft een vermogen neertellen aan inkomstenbelasting en erf- of schenkbelasting. Ondernemers kunnen daarentegen hun bedrijf bijna belastingvrij aan de volgende generatie overdragen. Volgens de Real Estate Groep van PwC, komt de particuliere vastgoedbelegger dankzij de uitspraak sneller in aanmerking voor een vrijstelling. Erfgenamen die onlangs een privé-erfenis hebben ontvangen worden daarom geadviseerd bezwaar te maken tegen al opgelegde aanslagen erf- en schenkbelasting.

Internationale verdragen
Volgens Elsevier Fiscaal betoogde de erfgenaam die de rechtszaak aanspande, dat de Successiewet uit 1956 in strijd is met internationale verdragen. Ondernemers aan wie een bedrijf wordt nagelaten, zijn in die wet te sterk bevoordeeld.

De uitspraak kan volgens de vereniging van Estate Planners in het Notoriaat (EPN) miljarden euro’s gaan kosten voor de Staat. De EPN verwacht dan ook dat de Staat in hoger beroep zal gaan.

Recommended Posts