Europese mkb-beurs eind juni van start

 In Finance

Amsterdam – Midden- en kleinbedrijven kunnen vanaf deze zomer, net als grotere bedrijven, ook naar de beurs. Voor hen wordt een speciale, Europese beurs ingericht met lagere kosten.

Beursmaatschappij NYSE Euronext maakte eerder al bekend dat het een beurs voor midden- en kleinbedrijven wilde oprichten, maar het was nog niet bekend wanneer deze van start zou gaan. Zoals het er nu naar uit ziet kunnen mkb-bedrijven vanaf eind juni terecht bij de nieuwe Europese beurs voor mkb’ers. Een woordvoerster van Euronext laat in Forum, het blad van ondernemingsorganisatie VNO-NCW, weten dat het bedrijf momenteel de laatste gesprekken voert met Nederlandse en Franse autoriteiten.

Het juiste moment
In deze economisch zware tijden verstrekken banken nauwelijks nog krediet aan mkb-bedrijven. Daardoor komen veel bedrijven in moeilijkheden. Wanneer ze geen lening krijgen van banken, moeten ze op zoek naar alternatieven om hun financiering rond te krijgen. Via de nieuwe mkb-beurs kunnen midden- en kleinbedrijven aandelen en obligaties verkopen, op deze manier krijgen ze makkelijker toegang tot de kapitaalmarkt. Dit is een nieuw fenomeen, want gewoonlijk komen mkb-bedrijven niet zomaar op de beurs.

Lage toegangsdrempel
Om de toegangsdrempel voor bedrijven zo laag mogelijk te houden wil Euronext de noterings- en transferkosten van de nieuwe beurs zo laag mogelijk houden. De nieuwe beurs opent niet alleen haar deuren in Amsterdam, maar ook in Brussel, Parijs en Lissabon. De naam van het nieuwe initiatief is nog niet bekend, maar het is al wel bekend dat de Alternext-beurs zal opgaan in deze nieuwe mkb-beurs. Hierin is ook ruimte voor Smallcaps.

VNO-NCW is blij met de komst van de nieuwe beurs. “Het mkb is naarstig op zoek naar een alternatieve financieringsplek. Banken lenen niet zo makkelijk meer geld uit aan kleinere bedrijven”, zo laat de organisatie weten op haar website.

Recommended Posts