Expertartikel: Professioneel personeelsbeleid in familiebedrijven

Met het imago van de familiebedrijven in ons land zit het momenteel wel goed. Klanten waarderen deze ondernemingen meer dan andersoortige organisaties. Maar een bedrijf is vaak meer dan de familie alleen. Hoe ga je om met werknemers die van buiten komen?

Door Melanie Jansen

Betrouwbaar en gepassioneerd
Uit recent onderzoek blijkt dat men familiebedrijven als zeer betrouwbaar en gepassioneerd ziet. Om dat beeld te kunnen waarmaken is het van cruciaal belang dat ook de werknemers van het bedrijf die niet tot de familie behoren deze kernwaarden uitdragen. Je dient als bedrijfsfamilie te voorkomen dat de overige werknemers zich buitengesloten voelen. En daardoor hun motivatie verliezen. De belangrijkste aandachtspunten op dit gebied zijn de beloningsstructuur en de werkomgeving.

Beloningstructuur
In ieder bedrijf is de beloning een heikel punt als er geen CAO-regels gelden. In een familie-onderneming zijn er daarbij nog andere zaken die de aandacht verdienen, juist door de bijzondere aard van het bedrijf. Voorkom dat een werknemer het gevoel krijgt dat hij afhankelijk is van meerdere familieleden. Kies voor een duidelijk aanspreekpunt op financieel gebied. De salarisadministratie moet professioneel en goed verzorgd zijn. Niets is zo funest voor het vertrouwen als de twijfel van medewerkers aan de correctheid van hun salarisstrook. Op het gebied van vakanties en vrije dagen moet er eveneens duidelijkheid zijn. Familiebelangen mogen niet bepalend zijn op dit punt.

Werkomgeving
Als een werknemer acht uur of meer per dag in een bedrijf doorbrengt, moet die zich daar op zijn gemak voelen. Een veilige werkomgeving is een must voor iedere organisatie. Maar er zijn meer manieren om punten te scoren bij de werknemers. Zo profiteren werkgever én werknemer van ergonomische meubelen. Het verbetert niet alleen de werkomgeving, maar toont ook de aandacht van de werkgever voor de gezondheid van de werknemer. Zorg verder op het gebied van interieur voor een prettige uitstraling. Een schone en nette werkruimte is een visitekaartje voor ieder bedrijf en verhoogt de werkvreugde.

Vraag aan werknemers
Zijn de werknemers tevreden? Het is een vraag die veel werkgevers zich af en toe stellen. Het belang van de onderneming is tenslotte in het geding. Misschien is het in jouw familiebedrijf eens tijd de vraag ook aan de werknemers zelf te stellen. Laat hen meedenken en ga serieus om met suggesties en klachten.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief