• De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  Het familiebedrijfsleven heeft een geheel eigen dynamiek, met vraagstukken die daar weer op aansluiten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opvolging: vind je die binnen de familie, of komt er een extern persoon aan het roer te staan? Maar ook vragen rondom de samenstelling van het toezichthoudend orgaan en kwesties rondom privacy leven bij uitstek […]Meer lezen »
 • Fort Advocaten: specialisten in bedrijfsopvolging en -overdracht

  Fort Advocaten: specialisten in bedrijfsopvolging en -overdracht

  Met een klantenportfolio waar veel familiebedrijven tussen zitten, kennen de advocaten en partners van Fort Advocaten de dynamiek binnen het door families aangestuurde groot-mkb als geen ander. We praten met expert Terry Steffens van FORT Advocaten over vraagstukken die spelen rondom bedrijfsopvolging en -overdracht. “Het leukst vind ik om de hele levenscyclus van een bedrijf […]Meer lezen »
 • Custom Management: Dubbelklikken voor digitaliseringsslag

  Custom Management: Dubbelklikken voor digitaliseringsslag

  Familiebedrijven lijken extra kwetsbaar voor disruptieve innovaties, door de verlammende invloed van de bestaande cultuur op verandering en vernieuwing. Fambizz-redactieraadslid Herman Hovestad, bureauleider van Custom Management Interim Directeuren, laat aan de hand van twee praktijkcases zien hoe familiebedrijven zichzelf succesvol digitaal kunnen transformeren.Meer lezen »
 • “Ik neem de stress van wanbetalingen van je over, zodat jij je weer kunt focussen op je business runnen”

  “Ik neem de stress van wanbetalingen van je over, zodat jij je weer kunt focussen op je business runnen”

  Binnen het Nijmeegse advocatenkantoor Poelmann van den Broek zijn familiebedrijven een echt speerpunt. Op ieder servicegebied beschikt het kantoor over meerdere advocaten die affiniteit hebben met dit bedrijfstype. Erik Jansen is er één van. Hij komt zelf uit een familiebedrijf dat al sinds 1908 bestaat en heeft de normen en waarden van het familiebedrijf in […]Meer lezen »
 • Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Angelique Hommes-Kuijer is notaris bij Nysingh advocaten-notarissen uit Apeldoorn en gespecialiseerd in vraagstukken die specifiek spelen binnen familiebedrijven. Ze merkt dat er verschillende onderwerpen zijn die momenteel hoog op de agenda staan bij familiebedrijven. Onder meer het UBO-register houdt de gemoederen flink bezig. “Je kunt binnen dit thema écht iets betekenen voor familiebedrijven.”Meer lezen »
 • Bakkerij Fuite: ambachtelijke bakker in een modern jasje

  Bakkerij Fuite: ambachtelijke bakker in een modern jasje

  Bakkerij Fuite begon in 1928 als een kleinschalige dorpsbakkerij in het dorp IJsselmuiden. Vandaag de dag is het bedrijf een grote speler binnen de bakkerijwereld en is de bakkerij actief in meerdere Europese landen. Innovatie staat hoog in het vaandel bij bakkerij Fuite en dit speelt een belangrijke rol binnen de successen die het bedrijf […]Meer lezen »
 • Bas van der Veldt (AFAS): Mijn dochter, mijn vader en AFAS

  Bas van der Veldt (AFAS): Mijn dochter, mijn vader en AFAS

  ‘Dat moet je nóóit doen. Voor je het weet ontaardt het kerstdiner in een aandeelhoudersvergadering.’ Zo ongeveer waarschuwen mensen me dat ik vooral niet over AFAS moet praten met familie. Onzin. Ik doe het juist graag, omdat het waardevol is. Het geeft nieuwe inzichten, is goed voor de familiebanden en goed voor het bedrijf. En […]Meer lezen »
 • Het Gelders Familiebedrijven Gilde heeft een nieuw bestuur

  Het Gelders Familiebedrijven Gilde heeft een nieuw bestuur

  Het platform waar Gelderse familiebedrijven elkaar ontmoeten heeft per 12 juni een nieuw bestuur. Initiatiefnemers Michel Matthijsse, Ben van Moerkerk, Paul Hofstede en Hans Wennekes hadden vier jaar geleden voor ogen om ooit een bestuur op te richten voor het Gilde, dat volledig uit eigenaren van aansprekende Gelderse familiebedrijven zou bestaan. Vandaag is dat ook […]Meer lezen »
 • Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  De rol van de accountant is aan het verschuiven. Naast het controleren van de cijfers, is de accountant – zeker bij kleinere familiebedrijven – steeds vaker een mentor en adviseur voor de directeur-eigenaar. Hogeschool Windesheim onderzoekt deze ontwikkeling. “Het is belangrijk dat beide partijen elkaars taal leren spreken”, zegt onderzoekster Elina Bos.Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: Omgaan met Generatie Z

  Familiebedrijven.tv: Omgaan met Generatie Z

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: De kracht van een volgende generatie

  Familiebedrijven.tv: De kracht van een volgende generatie

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: Het belang van interactie met onderzoekers

  Familiebedrijven.tv: Het belang van interactie met onderzoekers

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: Onderdeel zijn van een familiebedrijf als niet-familie

  Familiebedrijven.tv: Onderdeel zijn van een familiebedrijf als niet-familie

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Fambizz.nl presenteert eerste video Familiebedrijven.tv

  Fambizz.nl presenteert eerste video Familiebedrijven.tv

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • De economische crisis is voorbij: tijd voor The Next Gen?

  De economische crisis is voorbij: tijd voor The Next Gen?

  Het is 2017. De economische storm van de afgelopen jaren is gaan liggen. Familiebedrijven hebben behoorlijk last gehad van deze crisis. Omzetdalingen, traag betalende klanten of – erger nog – faillissementen van klanten. Verminderde liquiditeit waardoor betalingsachterstanden ontstonden en er druk kwam vanuit de bank om de afgesproken ratio’s te halen. De Bijzonder Beheer-afdelingen van […]Meer lezen »
 • Raad in Beeld: Angelique Hommes (Nysingh Advocaten en Notarissen)

  Raad in Beeld: Angelique Hommes (Nysingh Advocaten en Notarissen)

  Sinds eind 2016 is de redactie van Fambizz verrijkt met zeven extra experts uit het vak. In deze rubriek, Raad in Beeld, stellen we ze één voor één aan u voor. Vandaag is het woord aan Angelique Hommes (Nysingh Advocaten en Notarissen).Meer lezen »
 • 6 stappen voor een succesvolle bedrijfsopvolging

  6 stappen voor een succesvolle bedrijfsopvolging

  Veel familiebedrijven gaan kopje onder na de overdracht op de volgende generatie. Dit is het internationale beeld, gebaseerd op verschillende onderzoeken. Hoewel het in Nederland vaak wél goed gaat, kunnen familiebedrijven ook hier maatregelen nemen die zorgen voor een succesvolle bedrijfsoverdracht.Meer lezen »
 • Continuïteit met nieuw management

  Continuïteit met nieuw management

  De grote betrokkenheid van directie en werknemers en hun bovengemiddelde score op continuïteit op lange termijn typeren het familiebedrijf. Toch staan steeds meer familieondernemers open voor verkoop aan derden. Wil de familieondernemer de dynamiek van het bedrijf veiligstellen? Dan biedt bestaand of nieuw management dat zich met eigen middelen inkoopt veel potentie.Meer lezen »
 • “Familiebedrijven zijn vasthoudend – en dat is nodig”

  “Familiebedrijven zijn vasthoudend – en dat is nodig”

  De wereld wordt met rasse schreden internationaler en dat geldt zeker voor de agrarische wereld. Het zijn vaak familiebedrijven die voor innovatie zorgen, al dan niet als investeerder. “Zij zien dat disruptie nodig is om de wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden.”Meer lezen »
 • Expertartikel: Professioneel personeelsbeleid in familiebedrijven

  Expertartikel: Professioneel personeelsbeleid in familiebedrijven

  Met het imago van de familiebedrijven in ons land zit het momenteel wel goed. Klanten waarderen deze ondernemingen meer dan andersoortige organisaties. Maar een bedrijf is vaak meer dan de familie alleen. Hoe ga je om met werknemers die van buiten komen?Meer lezen »
 • Zo maak je een bedrijfsopvolging tot een succes

  Zo maak je een bedrijfsopvolging tot een succes

  ‘Meeste familiebedrijven overleven generatiewisseling niet’, zo schreef Het Financieele Dagblad onlangs. Slechts 30 tot 35 procent van de ondernemingen overleeft de opvolging van de grondlegger door zijn kinderen. Minder dan vijf procent bestaat nog met de komst van de derde generatie. Bovendien daalt de winstgevendheid van het familiebedrijf schrikbarend snel na iedere opvolging. Hoe komt […]Meer lezen »
 • Volgende generatie familiebedrijf haakt af

  Volgende generatie familiebedrijf haakt af

  Van oudsher wensen eigenaren van familiebedrijven dat het bedrijf binnen de familie blijft. Hoe denkt de volgende generatie hierover? Is zij bereid om het familiebedrijf over te nemen?Meer lezen »
 • ProCompanion: bedreven in succesvolle bedrijfsopvolgingen

  ProCompanion: bedreven in succesvolle bedrijfsopvolgingen

  Twee op de drie bedrijfsopvolgingen mislukt. De oorzaken daarvoor liggen niet op het gebied van recht, fiscaliteit, economie en conjunctuur, maar in ‘zachtere’ oorzaken als vertrouwen, familiale cohesie en communicatie. Om er voor te zorgen dat meer opvolgingen succesvol verlopen, richtten de fiscalisten-juristen Ineke Koele en Hans Blikslager samen met topmediators Adriaan Bos en Fred […]Meer lezen »
 • Profileer je als familiebedrijf voor meer succes

  Profileer je als familiebedrijf voor meer succes

  Uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit blijkt dat familiebedrijven zich kunnen onderscheiden door hun bedrijfsvorm te gebruiken als imagoversterker. Familiebedrijven worden namelijk positiever ingeschat dan niet-familiebedrijven. Door je te profileren als familiebedrijf kun je dus winst behalen. Maar hoe werkt dat in de praktijk?Meer lezen »
 • “Families achter bestaande familiestichtingen zijn schuwer geworden” (Deel 2)

  “Families achter bestaande familiestichtingen zijn schuwer geworden” (Deel 2)

  De meerderheid van de Nederlandse bedrijven steunt wel eens een goed doel. Bedrijfsfamilies die structureel iets willen terugdoen voor de maatschappij kiezen daarbij regelmatig voor een familiestichting, waardoor zij fiscaalvriendelijk kunnen schenken. Privacy is daarbij een punt van aandacht, vanwege de toegenomen eisen op het gebied van transparantie.Meer lezen »
 • Hoe succes kan leiden tot ondergang van jouw familiebedrijf

  Hoe succes kan leiden tot ondergang van jouw familiebedrijf

  Veel opvolgers die we tegenkomen zijn heel trots op hun familiebedrijf. Ze werken keihard om het bedrijf succesvol voort te zetten en daarbij de harmonie binnen de familie te bewaken. Meer opdrachten, meer omzet en meer groei. Dat is het ultieme doel van iedere ondernemer. Tenminste dat zou je verwachten. Echter, niets is minder waar!Meer lezen »
 • “Families achter bestaande familiestichtingen zijn schuwer geworden” (Deel 1)

  “Families achter bestaande familiestichtingen zijn schuwer geworden” (Deel 1)

  De meerderheid van de Nederlandse bedrijven steunt wel eens een goed doel. Bedrijfsfamilies die structureel iets willen terugdoen voor de maatschappij kiezen daarbij regelmatig voor een familiestichting, waardoor zij fiscaalvriendelijk kunnen schenken. Privacy is daarbij een punt van aandacht, vanwege de toegenomen eisen op het gebied van transparantie.Meer lezen »
 • “Cijfers van familiebedrijf helemaal geen droge kost”

  “Cijfers van familiebedrijf helemaal geen droge kost”

  Partners, broers, zussen, kinderen, neven en nichten… familiebedrijven hebben vaak verschillende aandeelhouders, die financieel niet altijd even goed onderlegd zijn. Toch moeten zij besluiten over belangrijke beslissingen met financiële implicaties voor hun familiebedrijf. Een vierdaagse cursus geeft hen meer begrip van de financiën van het familiebedrijf.Meer lezen »
 • Ivo Matser (TSM): Duurzaamheid doe je zo

  Ivo Matser (TSM): Duurzaamheid doe je zo

  Het woord duurzaamheid is de laatste jaren al zo vaak gebruikt, dat het bijna een holle frase is geworden. Bedrijven willen wel verduurzamen, maar vinden het moeilijk om dit in hun bedrijfsvoering te integreren. Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn, zo stelt TSM Business School in een recent gelanceerde whitepaper.Meer lezen »
 • Staan de financiële doelstellingen van de klant centraal?

  Staan de financiële doelstellingen van de klant centraal?

  Het zal u, neem ik aan, niet ontgaan zijn dat dit jaar net als in 2007 het aanmerkelijk belangtarief van 25 procent eenmalig naar 22 procent verlaagd wordt voor de eerste € 250.000,- (voor fiscale partners: € 500.000,-) aan inkomen uit aanmerkelijk belang. U vraagt zich wellicht af, waarom ik dit artikel een maatregel van […]Meer lezen »
 • De huisbank als vermogensbeheerder?

  De huisbank als vermogensbeheerder?

  Een succesvol familiebedrijf beschikt vaak over een liquide vermogen. Als voor dit vermogen langere tijd geen bestemming is, rijst de vraag hoe dit vermogen te beleggen. De meeste ondernemers ontbreekt het aan kennis, ervaring en tijd om het vermogen zelf goed te kunnen beleggen. Vaak is de logische conclusie dat het vermogen het best kan […]Meer lezen »
 • John Fentener van Vlissingen: “Mijn vader stond altijd achter me”

  John Fentener van Vlissingen: “Mijn vader stond altijd achter me”

  John Fentener van Vlissingen is niet alleen één van de iconen uit het Nederlandse bedrijfsleven, hij is ook voorvechter van familiebedrijven. “De samenwerking met mijn broers verliep heel prettig. We gingen één keer in de zoveel tijd naar de kroeg in de omgeving van kantoor. Per toerbeurt betaalden we de drankjes.”Meer lezen »
 • Zwarte Pieten over de BOF

  Zwarte Pieten over de BOF

  Wat is de beste manier om een traditioneel Hollands familiefeest om zeep te helpen? Gaan zeuren dat Zwarte Pieten niet langer zwart mogen zijn. “Al ben ik zo zwart als roet, ik meen het toch goed”, klinkt plots niet meer onschuldig. Of heeft het toch meer met onze frustratie over de euro te maken en […]Meer lezen »
 • Juridische zaken voor elkaar

  Juridische zaken voor elkaar

  Als familiebedrijf wil je je richten op waar je het beste in bent: ondernemen. Het is vervelend als je wordt afgeleid door juridische bijzaken. Stel, je hebt een probleem met een klant of leverancier, maar je kunt het verkoopcontract niet meer terugvinden. Of er blijken verschillende versies van verouderde verkoopovereenkomsten binnen de onderneming te circuleren. […]Meer lezen »
 • Familiestichting als ‘werkend’ instrument voor duurzame bedrijfsopvolging

  Familiestichting als ‘werkend’ instrument voor duurzame bedrijfsopvolging

  Internationaal onderzoek toont aan dat wereldwijd meer dan 2/3 van alle familiebedrijven desintegreert na een bedrijfsopvolging en dat slechts 10 procent het volhoudt tot en met de derde generatie. “From shirt sleeves to shirt sleeves in three generations”. Het woord ‘succes’ komt voort uit het Latijnse succedere, wat opvolgen of navolgen betekent, maar het is […]Meer lezen »
 • Kosten besparen door synergie op juridisch vlak

  Kosten besparen door synergie op juridisch vlak

  Een bedrijfsjurist of een advocaat in de arm nemen? En moet die dan in dienst komen of is het beter om hem in te huren?  De tijd waarin ondernemingen gewoon voor de makkelijkste en meest voor de hand liggende oplossing gingen, ligt ver achter ons. Je wilt immers het beste advies voor je familiebedrijf, tegen […]Meer lezen »
 • Profielinterview: “Weinig modern rechtssysteem nadelig voor scheidende ondernemers”

  Profielinterview: “Weinig modern rechtssysteem nadelig voor scheidende ondernemers”

  Ondernemers die scheiden zijn de klos doordat rechters in familiezaken te weinig financiële expertise hebben. Dankzij de crisis, die veel ondernemers raakt, heeft dit extra vaak vervelende gevolgen. De gemiddelde resultaten in het verleden, waar rechters graag van uitgaan, geven namelijk geen garantie (meer) voor de toekomst. Dit gegeven vraagt om flexibiliteit en meedenken aan […]Meer lezen »
 • Profielinterview: Cashmanagement in het familiebedrijf (deel 1)

  Profielinterview: Cashmanagement in het familiebedrijf (deel 1)

  Familiebedrijven staan bij banken bekend om hun duurzame financiële beleid, weet ook Irma Langeraert, directeur van ILFA Treasury Support en Tools4Treasury. Veelal hebben familiebedrijven hun financiële functie nog op traditionele wijze georganiseerd, gericht op verslaglegging en minder op het managen van toekomstige financiële stromen en posities. Het laatste gaat vaak wat meer instinctief. Dat is […]Meer lezen »
 • Volgende generatie vergroot innovatiekracht

  Volgende generatie vergroot innovatiekracht

  Je zou het misschien niet verwachten, gezien de crisis, maar er is op dit moment veel activiteit rond de overname en opvolging van familiebedrijven. De belangrijkste reden daarvoor is vergrijzing. Een hele generatie ondernemers, de babyboomers die in de jaren na de oorlog zijn geboren, gaat met pensioen. Al deze mensen zoeken naar manieren om […]Meer lezen »
 • Wat te doen met het vrijgekomen vermogen?

  Wat te doen met het vrijgekomen vermogen?

  Hoe ga je om met het vermogen dat vrijkomt na verkoop van het familiebedrijf? Ga je het oppotten, koop je er aandelen van of investeer je het geld in vastgoed? En beleg je het zelf of geef je het uit handen?  Na een bedrijfsoverdracht komt er doorgaans een flink vermogen vrij. Daar moet iets mee […]Meer lezen »