Familie Fundament Award: Da Vinci International

 In Dossier: Familie Fundament Award

Vorden – Gaat Da Vinci International op 20 maart 2014 met de Familie Fundament Award aan de haal? Het familiebedrijf was één van de winnaars in de categorie ’10 tot 50 medewerkers’ in de regio Noordoost en Midden.

Familiebedrijf Da Vinci International strijdt samen met elf andere bedrijven om de Familie Fundament Award. De kapsalonsalonautomatiseerder uit Vorden is samen met  Zwijnenburg Mode tot winnaar gekroond in de categorie ’10 tot 50 medewerkers’ in de regio Noordoost en Midden. Fambizz interviewde Lidwien Heersink, directeur van het bedrijf, om te kijken hoe het bedrijf het tot de volgende ronde heeft geschopt.

Hoe groot was de verrassing?
“We hadden het totaal niet verwacht om eerlijk te zijn. Ik had zelf de formulieren voor de verkiezing ingevuld en ik en mijn twee zusjes gingen er gewoon heen met het idee er een gezellige avond van te maken. Toen onze naam omgeroepen werd, konden we het eerst niet geloven.”

Wat maakt Da Vinci International zo bijzonder?
“We zijn al sinds 1945 een familiebedrijf waar bij iedere opvolger het ondernemerschap in het bloed zit. Mijn overgroot opa is ooit begonnen met een café, mijn opa heeft er een kapsalon van gemaakt en mijn vader heeft het omgevormd tot een automatiseerder. 2000 kapsalons in Nederland gebruiken onze software. Hierdoor komen er 9500 medewerkers en acht miljoen klanten mee in aanraking, dat is toch wel bijzonder. Daarnaast zie je vaak dat mannen het bedrijf overnemen, maar wij zitten met drie meiden in het bedrijf, dat maakt ons ook bijzonder.”

Jullie hanteren een abonnementsstructuur, hoe zit dat?
“Kapsalons sluiten bij ons een abonnement af van 70 euro per maand. In ruil hiervoor zorgen wij dat de kapsalon volledig geautomatiseerd wordt. Dit abonnement bestaat uit een aantal vaste dingen, maar kapsalons kunnen natuurlijk altijd iets extra’s krijgen. We moeten wel iedereen zien te overtuigen, want het abonnement kan per maand opgezegd worden. Als we iets niet goed doen, kan iedereen zo maar het abonnement opzeggen. In dat geval is het waarschijnlijk einde familiebedrijf.”

Waarom hebben jullie een familiestatuut?
“Wij hebben een familiestatuut opgesteld met het zicht op de toekomst. We willen alleen maar groter worden en dat schept ook verwachtingen van de Davincianen, onze medewerkers. Wij zien een familiestatuut als een natuurlijke scheiding tussen het bedrijf en de familie. Er moeten bijvoorbeeld geen ruzies ontstaan in de familie die door kunnen werken in het bedrijf.”

Waarom zijn familiebedrijven zo belangrijk voor Nederland?
“Kijk maar naar de cijfers. Ze bestaan vaak lang en zijn jaar in jaar uit stabiel.  Bovendien groeien familieleden er echt mee op, het is hun passie. In een familiebedrijf krijg je als eigenaar het gevoel dat je de vorige generatie niet wilt teleurstellen en daarnaast wil je iets moois opbouwen voor de volgende generatie. Dat maakt een familiebedrijf heel bijzonder.”

Recommended Posts