Familie Fundament Award: Gulpener Bierbrouwerij

 In Dossier: Familie Fundament Award

Gulpen – Bierbrouwerij Gulpener strijdt mee om de Familie Fundament Award. Het familiebedrijf was één van de winnaars in de categorie ‘meer dan 50 medewerkers’ in de regio Zuidoost Nederland.

Gulpener Bierbrouwerij is één van de twaalf familiebedrijven die nog in de race is voor de Familie Fundament Award. In de categorie ‘meer dan 50 medewerkers’ kwam Gulpener samen met Neptunus Group als winnaar uit de bus in de regio Zuidoost Nederland. De familiebrouwerij werd al in 1825 opgericht door de familie Smeets en momenteel bevindt Gulpener zich in de negende generatie. Het betreft de vijfde generatie Rutten die aan het roer staat. Fambizz interviewde Maartje Rutten, verantwoordelijk voor marketing en communicatie,  die momenteel samen met haar broer Jan-Paul (beiden op foto) de vijfde generatie van het familiebedrijf vormt.

Hoe groot was de verrassing?
“Groot natuurlijk. We waren allemaal blij verrast toen onze naam werd omgeroepen. Er deden veel bedrijven mee en het geeft toch een lekker gevoel als je bedrijf dan de volgende ronde haalt. Wij hebben zelf al jaren het gevoel dat we goed bezig zijn en zien deze nominatie daarom als een soort bevestiging.”

Wat maakt Bierbrouwerij Gulpener zo bijzonder?
“We zijn al sinds 1825 een familiebrouwerij. Daarnaast zijn wij de enige Nederlandse brouwerij die geheel Nederlands bier maakt. Wij halen onze producten weg bij boeren uit de regio en daardoor heeft het bier van Gulpener ook het kenmerk ‘erkend streekproduct’. Doordat we bijzonder MVO-gericht zijn, hebben we ook een milieukenmerk mogen ontvangen.”

In welke mate is MVO belangrijk binnen Gulpener?
“MVO is heel belangrijk bij ons. In de jaren ’90 wilde mijn vader al investeren in duurzame productietechnieken, terwijl destijds nog bijna niemand wist wat het eigenlijk precies was. MVO loopt bij ons van het reduceren van de CO2-uitstoot tot het betrekken van de boeren in de omgeving. Zo werken wij met vijftig boeren uit de omgeving samen die ons voorzien van gerst en hop. Ook het water komt uit Nederland. Daar zijn wij als bierbrouwerij in Nederland dus uniek in.”

Jullie zitten momenteel in een bijzonder overdrachtsproces, hoe gaat dit precies in zijn werking?
“Mijn broer, Jan-Paul Rutten, is in juni 2012 begonnen met het werken in de brouwerij. Hij is een intern opleidingstraject van 2,5 jaar gestart, waarin hij wordt klaargestoomd om de brouwerij over te nemen. Op dit moment is John Halmans directeur. Hij is al 43 jaar werkzaam bij Gulpener en daardoor zien wij hem toch ook wel enigszins als een stukje familie.”

Wat gaan jullie doen om de Familie Fundament Award te winnen?
“Niets bijzonders. We blijven gewoon onszelf. We gaan ons in ieder geval niet groter en beter voordoen dan we zijn. We zullen de jury met open armen ontvangen en we hopen dat zij ook inzien wat dit familiebedrijf zo uniek en bijzonder maakt.”

Recommended Posts