Familie Fundament Award: Kivo Plastic Verpakkingen

 In Dossier: Familie Fundament Award

Volendam – Eén van de twaalf overgebleven bedrijven in de Familie Fundament Award is Kivo Plastic Verpakkingen. Het familiebedrijf was één van de winnaars in de categorie ‘meer dan 50 medewerkers’ in de regio West.

Het plastic verpakkingsbedrijf Kivo is nog volop in de race voor de Familie Fundament Award. Het familiebedrijf uit Volendam is samen met logistiek dienstverlener Hiemstra uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘meer dan 50 medewerkers’ in de regio West. Fambizz interviewde Robert Kwakman, directeur van het familiebedrijf, om te weten hoe het bedrijf zich ondanks de crisis blijft ontwikkelen.

Hoe groot was de verrassing?
“We vinden het hartstikke leuk en het kwam totaal onverwacht. We zeggen zelf altijd dat we goed bezig zijn en nu blijkt dat dus ook echt het geval. Ik zie het toch wel als een kroon op alle inspanningen die we de afgelopen jaren gedaan hebben.”

Wat maakt Kivo Plastic Verpakkingen zo bijzonder?
“Wij hebben ondanks de crisis steeds hogere groeicijfers gerealiseerd. Dat is toch knap in een markt die niet groeit. Door innovatief te blijven verdring je concurrenten. Wij hebben de laatste jaren met name stappen gemaakt op het gebied van materiaalontwikkeling. Door onze expertise op het gebied van het mengen van grondstoffen zijn wij in staat dunne, sterke folie te produceren die ook nog eens goedkoop is.”

In hoeverre is Kivo vernieuwend?
“Wij zijn ondanks de crisis iedere keer weer bereid om te investeren. We hebben de afgelopen tijd zelfs meer geïnvesteerd dan ooit tevoren. De laatste jaren zie je een verschuiving van ‘kilo naar kwaliteit’. Dat wil zeggen dat mensen nu meer geven om de kwaliteit van verpakkingen dan om het aantal.”

Hoe zit het familiekarakter verweven in Kivo Plastic Verpakkingen?
“Heel sterk. Ik ben zelf directeur, één van mijn broers is verantwoordelijk voor de logistiek en de ander voor de inkoop in het familiebedrijf. Mijn vader, die het bedrijf oprichtte, komt nog iedere dag een kijkje nemen. Hij doet de administratie en de facturering nog steeds. Er gaat geen factuur de deur uit zonder dat hij zijn handtekening er onder heeft gezet. Af en toe wil hij nog wel eens terugvallen in zijn oude patroon en dan moeten we hem toch echt even aan de mouw trekken. Hij heeft immers niet meer de dagelijkse leiding.”

Waarom zijn familiebedrijven zo belangrijk voor Nederland?
“Ik denk dat ze op het gebied van investeren een belangrijke rol spelen. Wij richten ons op het gezond voortzetten van het bedrijf van generatie op generatie en niet op het maken van winst. Dit houdt in dat je blijft investeren en dat is wat mij betreft het voornaamste kenmerk van familiebedrijven. Daarnaast passen zij zich makkelijk aan, waardoor ze de klap van bijvoorbeeld een crisis beter opvangen.”

Recommended Posts