Familie Fundament Award: Spectro

 In Dossier: Familie Fundament Award

Oss – Spectro hoopt op 20 maart 2014 met de Familie Fundament Award aan de haal te gaan. Het familiebedrijf was één van de winnaars in de categorie ‘tien tot 50 medewerkers’ in de regio Zuidoost.

Familiebedrijf Spectro is nog in de race voor de Familie Fundament Award. Het bedrijf dat reinigingsmiddelen produceert, strijdt samen met elf andere familiebedrijven om de award. Het familiebedrijf uit Oss kwam als één van de winnaars uit de bus in de categorie ‘tien tot 50 medewerkers’ in de regio Zuidoost Nederland. Fambizz interviewde Quintus Metternich, projectmanager bij Spectro, over de nominatie van het familiebedrijf.

Hoe groot was de verrassing?
“We waren aangenaam verrast toen onze naam omgeroepen werd. We hadden het totaal niet verwacht namelijk. Het deelnemersveld was groot en sterk en daardoor hielden we er niet direct rekening mee. We zien de nominatie als een mooi compliment.”

Wat maakt Spectro zo bijzonder?
“We richten ons op een totaal andere industrie dan veel andere familiebedrijven. Wij zitten namelijk in de branche van reinigingsmiddelen en hier zijn niet veel familiebedrijven in actief. Wij proberen ons te onderscheiden door de kwaliteit van onze producten en dit doen we mede door een goed MVO-beleid.”

Hoe ziet dit MVO-beleid er precies uit?
“Het MVO-beleid is eigenlijk heel breed binnen ons bedrijf. Hoofdzakelijk is het gebaseerd op het productieproces. Wij hebben maatregelen genomen om het productieproces zo zuinig mogelijk te laten verlopen. Hiervoor maken wij gebruik van kwaliteitssystemen die zo min mogelijk water en energie verbruiken. Verder onderscheiden we ons van de concurrentie door specifiek gebruik te maken van MVO-producten, dat maakt ons ook zo bijzonder. Ons personeel wordt eveneens betrokken bij het MVO-beleid van Spectro. We proberen bewust te maken wat de voordelen zijn van zo weinig mogelijk verspilling. Mede daarom hebben wij ons MVO-beleid opgenomen in een rapport, zodat iedereen er inzicht in heeft.”

Waarom hebben jullie gekozen voor een familiestatuut?
“Mijn broer heeft onlangs 50 procent van de aandelen overgenomen van mijn vader en dit zet je als familiebedrijf toch enigszins aan het denken. De belangen tussen het bedrijf en de familie moeten niet te veel verstrengelen. Aan de ene kant ben je een familie en aan de andere kant een onderneming, maar je moet nog wel samen door één deur kunnen. In het familiestatuut hebben wij hier afspraken over opgenomen om problemen te voorkomen.”

Wat maakt familiebedrijven belangrijk voor Nederland?
“Vanuit mijn oogpunt zijn familiebedrijven heel belangrijk voor de Nederlandse economie. Een familiebedrijf is als het ware het ‘kindje van de familie’. Familiebedrijven zijn niet gefocust op winst maken op de korte termijn. Hierin verschillen ze van grote corporate bedrijven. Familiebedrijven investeren hun geld bijvoorbeeld direct weer in het bedrijf terwijl dit bij niet-familiebedrijven meestal niet het geval is. Dat maakt familiebedrijven bijzonder.”

Recommended Posts