Familie Fundament Award: Walraven Group

Mijdrecht – Walraven Group is nog in de race voor de Familie Fundament Award. Het familiebedrijf was één van de winnaars in de categorie ‘meer dan 50 medewerkers’ in de regio Noordoost en Midden.

Familiebedrijf Walraven Group strijdt met elf andere familiebedrijven om de Familie Fundament Award. De toeleverancier voor de installatiebranche was samen met De Groot Installatiegroep de winnaar in de categorie ‘meer dan 50 medewerkers’ in de regio Noordoost en Midden. Het familiebedrijf uit Mijdrecht hoopt op 20 maart met de Familie Fundament Award aan de haal te gaan. Fambizz interviewde Pelle van Walraven (foto rechts), CEO van het familiebedrijf,  om te kijken waarom deze onderneming in aanmerking komt voor de Familie Fundament Award.

Hoe groot was de verrassing?
“We hadden er natuurlijk niet op gerekend. Wij werden gevraagd of we mee wilden doen aan deze verkiezing en dat vonden wij een eer. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor familiebedrijven, zowel in de media als bij de overheid. Zo’n verkiezing geeft familiebedrijven de nodige aandacht. Wij doen niet specifiek mee om te winnen, het meedoen is eigenlijk belangrijker.”

Wat maakt Walraven Group zo bijzonder?
“Net zoals bij eigenlijk alle familiebedrijven maakt de duurzame waardecreatie ons bijzonder. Doordat familiebedrijven in het algemeen sterk gericht zijn op de lange termijn, verschilt het DNA van een familiebedrijf met dat van een beursgenoteerd bedrijf. Dat is al bijzonder te noemen. Wij concurreren met grote internationale concerns en in vergelijking met deze concerns gaan wij voor het verdienen van geld op de lange termijn.”

In welke mate is Walraven Group internationaal gericht?
“Wij zijn heel internationaal gericht. Slechts vijftien procent van onze omzet komt nog uit Nederland. De rest komt vrijwel allemaal uit het buitenland. Door de economische ontwikkeling in Europa is dit echt onze thuismarkt geworden. Toch breiden wij in de toekomst ook uit buiten Europa. We hebben nu al een goedlopende vestiging in bijvoorbeeld China en de Verenigde Staten en dat willen we de komende jaren alleen maar verder uitbreiden.”

Hoe is het bestuur binnen het familiebedrijf geregeld?
“Wij hebben een structuur met een stichting die wordt gevormd door certificaathouders. Deze certificaathouders zijn allemaal familieleden. Doordat we steeds meer uitbreiden naar het buitenland leek het ons in ieder geval handig om zo’n stichting aan te stellen. Daarnaast beschikt ons familiebedrijf ook over een Raad van Commissarissen met professioneel toezicht van buitenaf. Ik ben zelf het enige familielid dat deel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de onderneming.”

In welke mate zijn jullie MVO-gericht?
“MVO staat bij ons hoog in het vaandel, zoals bij veel familiebedrijven het geval is. Dit heeft met name te maken met het creëren van duurzame waarde, want familiebedrijven zijn nou eenmaal gericht op de lange termijn. MVO zit daarom echt verweven in het DNA van het familiebedrijf, althans bij de Walraven Group wel.”

Het interview met de Walraven Group is de laatste uit de reeks interviews met familiebedrijven die door zijn in de verkiezing voor de Familie Fundament Award. In januari en februari bezoekt de jury de twaalf overgebleven bedrijven en op basis van deze bezoeken wordt op 20 maart de winnaar van de Familie Fundament Award bekendgemaakt.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief