Familie Heineken krijgt tik op vingers

Amsterdam – Charlene de Carvalho-Heineken heeft de aankoop van 50 miljoen euro aan aandelen te laat gemeld. Het familiebedrijf moet zich daarom verantwoorden aan de Autoriteit Financiële Markten.

Familiebedrijf Heineken wordt op het matje geroepen door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Charlene de Carvalho-Heineken (foto links), grootaandeelhouder in het familiebedrijf, meldde haar aankoop van 50 miljoen euro aan nieuwe aandelen in het familiebedrijf pas weken na de aankoopdatum. Dit is voor de AFM reden om het familiebedrijf om opheldering te vragen. Aangezien de eerste transactie medio oktober plaatsvond, moest het familiebedrijf eigenlijk direct al melding maken van de aankoop. De AFM werd echter pas eind vorige week op de hoogte gesteld van de transactie.

Verantwoorden
Doordat de eerste transactie al in oktober vorig jaar plaatsvond en Heineken niet direct melding maakte van deze transactie, moet het bedrijf zich nu verantwoorden aan de AFM. Een woordvoerder van de AFM geeft tegenover de Telegraaf aan dat in geval van te late meldingen een boete kan worden opgelegd. “Dit roept namelijk vragen op. Voor beleggers is het van belang te weten welke transacties bestuurders doen in hun eigen aandelen in verband met de transparantie in de markt.”

Macht vergroten
In augustus van het vorige jaar gaf de familie Heineken al aan dat het haar macht binnen het familiebedrijf wilde vergroten. De familie Heineken bezit via Heineken Holding momenteel 50,005 procent van de aandelen in het familiebedrijf.  Door via haar investeringsmaatschappij L’Arche Green honderd miljoen euro aan extra aandelen Heineken Holding in te kopen, moet het belang van de familie nog groter worden. Met de in december 2013 afgeronde aankoop van bijna 1,1 miljoen aandelen heeft de familie de helft van haar geld al besteed. De komende periode wordt ook de resterende 50 miljoen euro gebruikt voor het kopen van aandelen om de macht van de familie Heineken binnen het familiebedrijf nog verder te vergroten.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief