Familie helpt Blokker met recordverlies

 In Bestuur & Personeel

De familie Blokker injecteert 130 miljoen euro in het concern Blokker, dat een recordverlies bekendmaakte. Daarmee wordt het eigen vermogen van het concern opgekrikt naar 544 miljoen euro. 

Naast de Blokker, heeft het concern ook Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Big Bazar in eigendom. De winkels hebben last van online concurrentie en nieuwkomer Action.

Verlies
De Blokker maakte afgelopen jaar een verlies van 52 miljoen euro. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2014, toen het verlies van 20 miljoen de eerste rode cijfers in de jaarboeken waren. Dat is opvallend, want in 2010 was er nog een winst van zo’n 150 miljoen. En ook in 2013 boekte Blokker nog meer dan 50 miljoen winst.

Het verlies van het afgelopen jaar is het resultaat van investeringen in een ommezwaai (nieuwe winkelformules en reorganisaties) en negatieve marges op de verkopen.

Maatregelen
De Blokker Holding schroomt niet om in te grijpen. De maatregelen die het neemt zijn onder meer: het vernieuwen van 450 winkels, 150 winkels sluiten, 390 banen schrappen bij Blokker en 250 bij Xenos en het veranderen van Cook&Co van een fysieke naar een webwinkel.

Online lijkt de Blokker dan ook een beetje mee te gaan doen. De omzet steeg het afgelopen jaar van 98 miljoen naar 133 miljoen euro. Over de toekomst is Blokker optimistisch. “We hebben een driejarenplan. Zwarte cijfers komen wanneer ze komen. Dit vergt een lange adem en die hebben wij”, laat Blokker-topman Meijer weten aan de Volkskrant.

Recommended Posts