Familie Huijgen neemt Mebu over

Oud SHV’er Alex Huijgen neemt samen met enkele familieleden statafelfabriek Mebu over. Een dergelijke bedrijfsovername door familieleden komt steeds vaker voor. 

Voormalig directeur van de gasdivisie van SHV, Alex Huijgen, neemt samen met zijn dochter Imre en zijn schoonzoon Dennis de Brabantse statafelfababriek Mebu over. Aangezien een bedrijfsovername door een familie volgens overnamebemiddelaar Marktlink enkele voordelen met zich meebrengt, komen dergelijke overnames steeds vaker voor.

Overname
Alex Huijgen heeft met een veelzijdige en internationale carrière veel ervaring in het zakendoen. In zijn laatste functie trok hij de kar van de gasdivisie van het familieconcern SHV waar hij op 58-jarige leeftijd mee ophield. Ondanks het feit dat hij sindsdien commissariaten vervult en advieswerk verricht, mist Huijgen het hebben van een eigen bedrijf. Samen met zijn dochter Imre en zijn schoonzoon Dennis, zag Huijgen – na eerst dertig andere overnamekandidaten te hebben bezocht – in Mebu het ideale bedrijf om over te nemen. Volgens familie Huijgen voldoet Mebu precies aan hun wensen aangezien het bedrijf actief is in een niche, succesvol is met export en weinig concurrenten heeft. Tot slot komt er in de bedrijfsvoering geen hi-tech aan te pas. De familie betaalt voor de overname van Mebu enkele miljoenen, wat neer komt op viermaal het gemiddelde bedrijfsresultaat van de laatste drie jaar. Voor de financiering klopte de familie aan bij de bank.

Voordelen familieovername
Volgens Vincent Pastoor, werkzaam bij overnamebemiddelaar Martktlink, komt het steeds vaker voor dat familieleden gezamenlijk een bedrijf overnemen. “Vader heeft het geld en de kinderen zijn de toekomst. De opvolging is daarmee in een keer geregeld”, aldus Pastoor. De familie Huijgen heeft met de overname van Mebu nog enkele andere voordelen ervaren van een bedrijfsovername door een familie. “Op mijn leeftijd zou ik niet zomaar een lening krijgen. Samen met de kinderen wel”, stelt Huijgen. Daarnaast brengt de familie uiteenlopende expertises in: Alex Huijgen heeft ervaring met internationale handel, dochter Imre is commercieel vaardig en schoonzoon Dennis heeft operationele ervaring.

Financiering
De koopsom van Mebu kon slecht voor de helft gefinancierd worden door de bank. Het gezin zelf legde een kwart op tafel en werd gedwongen om het gat in de koopsom te dichten met een informal invester. Dit was voor Huijgen een tegenvaller aangezien hij het liefst de volledige zeggenschap behoudt. Ook de rondgang langs mogelijke geldschieters verliep teleurstellend. “Ik kwam terecht in een wereld van rasopportunisten die bizar hoge rendementseisen stellen. Ze nemen allerlei belangen die niet allemaal even succesvol zijn. Met onze winst hadden ze hun missers willen compenseren”, aldus Huijgen. Uiteindelijk vond Huijgen een financier in zijn eigen kenniskring.

Gezamenlijk belang
Alex Huijgen neemt, met een gelijke verdeling van de aandelen, alle besluiten gezamenlijk met zijn dochter en schoonzoon. Niemand heeft daarin een doorslaggevende stem. Met deze democratie vroeg de bank zich af wat de familie doet in geval van ruzie. Huijgen:  ”Dan gaan we apart zitten en praten net zo lang als nodig is om eruit te komen. Daar heb ik in mijn internationale carrière voldoende ervaring mee.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief