“Familie komt op tweede plaats”

Groningen – Werk- en privézaken moeten gescheiden blijven bij familiebedrijven, zo stelt algemeen directeur van familiebedrijf NNZ, Len Boot. Veel familiebedrijven hebben hier echter moeite mee.

Familiebedrijven hebben vaak weinig managementlagen waardoor zij snel beslissingen kunnen nemen. Daarnaast beschikken ze veelal over een hechte organisatie. Dit wil echter niet zeggen dat familieleden binnen een bedrijf klakkeloos met elkaar moeten praten over allerlei privézaken, zo zegt Len Boot, algemeen directeur van verpakkingsproducent en familiebedrijf NNZ tegen Fambizz. “Het gaat om het bedrijf. Het is leuk dat het bedrijf uit familieleden bestaat, maar dat moet op de tweede plaats komen. Privézaken en werk moet je goed gescheiden houden.”

Warme familie
Als familiebedrijf proberen de werknemers bij NNZ privégesprekken op de werkvloer waar mogelijk te vermijden. “Binnen het bedrijf hebben we het niet over de familie en bespreken we geen privézaken, zo simpel is het”, aldus Boot. “Daartegenover staat dat we het in het weekend niet over het bedrijf hebben, maar ook niet als we bijvoorbeeld op een verjaardag zijn.” Samen met de rest van de directie neemt Boot de beslissingen, maar tijdens aandeelhoudersvergaderingen telt iedere stem van elk familielid even zwaar mee. Openheid en een het familiestatuut waarin duidelijke afspraken staan zorgen er volgens Boot voor dat er toch een goede sfeer is binnen het familiebedrijf.

Op naar de 100
Familiebedrijf NNZ bestaat al 90 jaar en hoeft nog maar tien jaar vol te houden om het predicaat Koninklijk te mogen dragen. “Laten we dat eerst maar eens zien te halen, dan kijken we wel naar de opvolging”, zegt Boot. Een opvolger van buiten het bedrijf ligt voor de hand. “Wij maken ons niet druk over de opvolging. In principe kan de hele wereld in het bestuur van ons bedrijf komen. Al blijven de aandelen wel voor 100 procent in het bezit van de familie.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief