Familie Peugeot dreigt controle te verliezen

 In Finance

Parijs – De Chinese multinational Dongfeng en de Franse staat investeren mogelijk flink in Peugeot. Mocht deze kapitaalinjectie doorgang vinden dan verliest de familie Peugeot de controle over het familiebedrijf.

Peugeot heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de economische crisis. Het Franse familiebedrijf leed in de eerste helft van 2013 een operationeel verlies van meer dan een half miljard euro. “Aangezien Peugeot moeite heeft kosten te besparen, verdere verliezen wil voorkomen en eventuele nieuwe afzetmarkten aan wil boren, zoekt het bedrijf toenadering tot het Chinese bedrijf Dongfeng”, aldus betrokken bronnen tegenover persbureau Reuters.

Meerderheid uit handen
Zowel het Chinese Dongfeng als de Franse staat pompen mogelijk 1,5 miljard euro in het familiebedrijf. Mocht deze kapitaalinjectie definitief worden, dan verliest de familie Peugeot de controle over het bedrijf. Door de investeringen van Dongfeng en de Franse staat verkrijgen zij een aandeel tussen de twintig en dertig procent in het familiebedrijf. Hierdoor verwatert het 25,4 procent belang en het 38,1 procent stembelang van de familie Peugeot.

Uitbreiding samenwerking
Dat uitgerekend Dongfeng één van de partijen is die Peugeot van een kapitaalinjectie voorziet is niet verrassend te noemen. Het Franse familiebedrijf heeft al meerdere jaren samenwerkingsverbanden met de Chinese multinational uit de auto-industrie. De investering van Dongfeng in het Franse automerk moet het samenwerkingsverband tussen de beide bedrijven, beter bekend als DCAP, uitbreiden.

De Peugeot-familie
In 1891 kwam de productie van de eerste Peugeot-auto’s op gang. Doordat de broers Eugène en Armand Peugeot voortdurend met elkaar in de clinch lagen, werd besloten twee verschillende bedrijven op te richten: S.A. Automobiles Peugeot (Armand) en Les Fils de Peugeot Frères (Eugène). In 1910 nam Armand met zijn bedrijf S.A. Automobiles Peugeot het bedrijf van diens broer over, waardoor het familiebedrijf nu wereldwijd bekend staat als Peugeot.

Recommended Posts