Familiebedrijf Ahold voorloper accountantwisseling

 In Finance

Amsterdam – Ahold wisselt per boekjaar 2013 accountant Deloitte in voor PwC. Ahold neemt deze beslissing naar eigen zeggen in verband met ‘corporate governance aanbevelingen.’

“In Nederland is het ongebruikelijk dat beursgenoteerde bedrijven van accountants wisselen”, aldus Jochem van de Laarschot, woordvoerder van het moederbedrijf van Albert Heijn. “Maar in Engeland is het al wel gebruikelijk  en wij denken dat dit in de toekomst steeds normaler wordt.”

Internationale discussie
Europese beursgenoteerde bedrijven moeten eens in de zes of negen jaar van accountant wisselen om zo de onafhankelijkheid van een accountantskantoor de waarborgen, meent Michel Barnier, Europees commissaris interne markt. De kwestie vormt nu ook voor Nederlandse bedrijven een discussie. In de Eerste Kamer liggen op dit moment amendementen waarin staat dat Nederlandse bedrijven eens in de acht jaar van accountant moeten wisselen. Voor supermarktconcern Ahold is de internationale discussie over de onafhankelijkheid van accountants de voornaamste reden om van accountant te wisselen, zo meent Van de Laarschot.

Boekhoudschandaal
De woordvoerder meent dat Ahold geen eerdere aanleiding had om een andere accountant in te schakelen. Deloitte controleerde meer dan 25 jaar de financiën van het familiebedrijf. Dit is opmerkelijk gezien het boekhoudschandaal van februari 2003, waarin het accountantskantoor een belangrijke rol speelde bij het naar buiten brengen van de zaak.

Recommended Posts