Familiebedrijf Anker Stuy zet eerste internationale stappen met lichtgevende verf

 In Innovatie

Anker Stuy gaat voor het eerst aan de slag buiten Nederland met het product Seramic Lightcoating. Het bedrijf is een pilot gestart in Kopenhagen en afgelopen maandag werd er voor tweehonderd meter aan lichtgevende verf aangelegd op een fietspad in Kopenhagen/ Denemarken. Daarnaast is dit bedrijf, als een van de twee familiebedrijven, terug te vinden in de MKB Innovatie Top 100.

Negen jaar geleden begon het bedrijf met de ontwikkeling van lichtgevende verf en inmiddels licht deze verf al grote delen van fietspaden in Nederland op. Deze week ging het bedrijf voor het eerst over de grens met het desbetreffende product. om daar een pilot te starten met deze verf in Kopenhagen. “Het wordt nu getoetst en als het bevalt, dan wordt er voor vier kilometer licht geschilderd”, aldus Emile Stuy van Anker Stuy.

Verf
De verf van Anker Stuy werkt als volgt: overdag wordt de lichtgevende verf opgeladen door de zon die er op schijnt en dat geeft ’s nachts uren verlichting op de fietspaden. De verf wordt op de fietspaden toegepast als markering en geeft genoeg licht voor fietsers. Hierdoor worden gevaarlijke fietssituaties, zoals op onbelichte wegen, veilig gemaakt.

Een contact van de directeur van Stuy kwam met een kristal naar hem toe en vroeg of er met het kristal een product viel te ontwikkelen. Deze vraag kwam negen jaar geleden en inmiddels is er een innovatief product ontwikkeld. “We wilden er graag mee aan de slag en zijn heel lang bezig geweest met de ontwikkeling van de verf. Eerst hebben we goed onderzocht op welke markt vraag was naar dit product.” Uiteindelijk kwamen ze op de Nederlandse fietspaden terecht.

Nederlandse fietspaden
Op verschillende fietspaden in Nederland is deze verf inmiddels te vinden: “We hebben onder andere fietspadenmarkering in Sneek, Oldenzaal, Jubbega, Zoetermeer en Groesbeek aangelegd.” Of deze verf ook op snelwegen in Nederland komt? “Op dit moment nog niet, dit komt door wet- en regelgeving. Op snelwegen is nu witte markering te vinden, maar dat kunnen wij niet leveren”, aldus Stuy. De lichtgevende verf die zij leveren is alleen beschikbaar in de kleur groen.

Op dit moment is de verf een nicheproduct van de verfproducent. Naast Seramic Lightcoating is Anker Stuy vooral bekend van de verven en coatings die geleverd worden in de timmerindustrie, meubel & interieurbouw en aan de schildersmarkt.

Top 100
In de MKB Innovatie Top 100 is Stuy bedrijf op plek 94 terug te vinden. Het bedrijf is heel tevreden over deze Top 100: “Van te voren hadden wij niet verwacht dat het zo groot zou worden aangepakt. Het is heel breed opgezet en we hebben veel aandacht gekregen van de media.”

Dit familiebedrijf bestaat inmiddels dik honderd jaar en voor het voortbestaan van het bedrijf is innovatie erg belangrijk: “Zonder vernieuwingen in het bedrijf blijf je stilstaan. Uiteindelijk zal je dan ondergedompeld worden onder de concurrentie. Met de lichtgevende verf blijven we innoveren en aan de toekomst denken.”

Recommended Posts