Familiebedrijf beloont conservatiever dan niet-familiebedrijf

Nederlandse familiebedrijven zijn conservatiever dan niet-familiebedrijven met het invoeren van variabele beloningen. De bedrijven vinden het over het algemeen belangrijker om stabiele arbeidsvoorwaarden te realiseren, dan om medewerkers variabel te belonen.

Dat blijkt uit onderzoek van advies- en accountantsbureau BDO. Eigenaren van familiebedrijven vinden, zo stellen de onderzoekers, vaak dat ze een zekere zorgplicht hebben voor het personeel. Op deze manier worden slechte financiële resultaten eerder voor de eigen rekening genomen, dan het salaris van de medewerkers in gevaar komt.

Zorgplicht van familiebedrijven
De zorgplicht van familiebedrijven komt duidelijk naar boven in slechte economische tijden. Waar niet-familiebedrijven personeel ontslaan of het loon van werknemers aantasten, spreken familiebedrijven de reserves aan. Familiebedrijven willen de continuïteit van het bedrijf niet aantasten.

Onderzoeksleider en BDO-partner Has Nijssen concludeert dat het beloningsbeleid binnen familiebedrijven vaak niet goed is ingericht. De onderzoeker stelt dat familiebedrijven nog te terughoudend zijn met het integreren van variabele beloningselementen. De families vinden het over het algemeen belangrijker om stabiele arbeidsvoorwaarden te realiseren, waardoor een variabele beloning niet nodig gevonden wordt.

Belang van variabele beloningen
Onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group toont aan dat beloning leidt tot productiviteitsverhoging. Wel werkt de beloning pas wanneer er helder en open over wordt gecommuniceerd: zo weten werknemers wat ze moeten doen en worden ze op hun resultaten en gedrag aangesproken.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief