Familiebedrijf beperkt in aanstellen commissaris

 In Bestuur & Personeel

Den Haag – Een nieuwe wetswijziging legt het aantal commissariaten binnen familiebedrijven aan banden. Door deze wijziging mag een commissaris nog maximaal vijf posten bekleden.

Het wordt voor familiebedrijven steeds lastiger om geschikte toezichthouders te vinden. Zij moeten met steeds meer eisen rekening houden bij het aanstellen van toezichthouders. Volgens Olaf Smits van Waesberghe, directeur van het Nationaal Register, worden met name invloedrijke personen in het bedrijfsleven door deze regeling beperkt. Doordat vooraanstaande bestuurders uit het bedrijfsleven nu nog maar maximaal vijf functies mogen combineren, zitten deze personen eerder ‘vol’. “Veel van deze invloedrijke personen komen uit de wereld van de familiebedrijven”, meent Olaf Smits van Waesberghe.

Regeling omzeilen
Sinds de invoering van de regeling begin dit jaar hebben familiebedrijven een handige manier gevonden om deze nieuwe regel te omzeilen. “Doordat de aandeelhouders binnen een familiebedrijf vaak bekend zijn, neemt het bedrijf de regeling niet altijd even serieus”, zegt Smits van Waesberghe. “De grote familiebedrijven hebben zich goed voorbereid op de regeling. Zo zie je bij veel familiebedrijven dat de raad van commissarissen wordt omgevormd tot raad van advies. Zo kunnen commissarissen toch invloed blijven uitoefenen binnen het bedrijf.”

Regel in werking
De nieuwe regeling is in het leven geroepen voor NV’s, BV’s en stichtingen en geldt alleen voor grote rechtspersonen. “Een bedrijf valt onder de noemer grote rechtspersonen als haar omzet meer dan 35 miljoen euro per jaar is, er meer dan 250 werknemers werken en de balans groter is dan 17 miljoen euro”, zegt Smits van Waesberghe. “Als een groot familiebedrijf of andere grote organisatie aan twee van deze drie eisen voldoet, dan treedt de regeling voor het bedrijf in werking.” Als het bedrijf in kwestie een grote rechtspersoon is, is het aan te raden rekening te houden met het aantrekken van commissarissen. “Doe in ieder geval een rondvraag onder de zittende commissarissen. Als zij niet herbenoemd willen worden kan het bedrijf zich richten op nieuwe toezichthouders die voldoende punten over hebben om de functie te bekleden.”

Recommended Posts