Familiebedrijf Damen neemt failliete scheepswerf over

De grootste scheepsbouwer van Nederland heeft zijn positie op de internationale scheepsreparatie en –onderhoud verder versterkt. Familiebedrijf Damen heeft het Rotterdamse bedrijf D. van de Wetering overgenomen, dat in september failliet is verklaard.

D. van de Wetering, een familiebedrijf dat ook wel bekend is als Wetering Rotterdam, had ten tijde van het faillissement ongeveer veertig werknemers in dienst. Damen neemt waarschijnlijk 25 mensen mee, zegt curator Luitzen van der Sluis. Het Rotterdamse bedrijf is in 1880 begonnen als smederij. D. van de Wetering genoot bekendheid als een van de oudste scheepsreparatiewerven van Noord-Europa.

Gebrek aan reserves
D. van de Wetering kreeg bijna geen orders meer binnen. Door het gebrek aan reserves, was er geen geld meer om aan alle verplichtingen te voldoen. Dat blijkt uit een van de laatste jaarrekeningen. Zelf een kapitaalinjectie van meer dan vijfhonderdduizend euro, door een van de aandeelhouders, was niet genoeg. Begin september werd het bedrijf, dat wereldwijd klanten had, failliet verklaard.

Overnames en internationale expansie
Damen Shipyards deed de afgelopen jaren overnames op de markt van scheepsreparatie en –onderhouden. Het familiebedrijf was actief in zowel binnen- als buitenland. Het bedrijf kocht bijvoorbeeld het Amsterdamse Shipdock en twee verliesgevende Franse scheepsreparatiebedrijven. Deze scheepswerven zijn allemaal weer winstgevend. In Nederland heeft Damen werven in onder andere Rotterdam, Harlingen, Vlissingen, Stellendam en Den Helder. Daarnaast heeft het bedrijf ook nog vestigingen in de Golfregio en in de Verenigde Arabische Emiraten.

Deze week zijn alle activiteiten van D. van de Wetering gestaakt en overgebracht naar Damen Shiprepair in Pernis.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief