Familiebedrijf De Waal jubileert

Dit jaar is het alweer tachtig jaar geleden dat Ko de Waal zijn machinefabriek in Werkendam begon. In de jaren ‘30 werden zogenoemde zijschroef-installaties gemaakt. Het was de tijd van de vrachtzeilvaart en zonder wind kon er zo toch gevaren worden. Met een kleine diesel aan dek en een haakse overbrenging liet men een schroefasje naast het schip in het water zakken. Al doende heeft De Waal de opkomst van de zijschroef meegemaakt tot aan de huidige (hybride) schroefaandrijving.

Door de jaren heen is een voortreffelijk stuurwerk ontwikkeld. Tegenwoordig is De Waal dé specialist op het gebied van de voorstuwings- en manoeuvreertechnologie. Het bedrijf heeft naam gemaakt in alle maritieme sectoren en menig schip vaart rond met een schroefas- en/of besturingssysteem van De Waal. Ondanks het succes is De Waal gebleven wat het van oorsprong was; een betrouwbaar familiebedrijf waar kwaliteit van de producten op nummer één staat.

Medewerkers zijn het erover eens; De Waal staat voor de kernbegrippen betrouwbaar, constant, familiegevoel en rechtlijnig. Sinds de oprichting in 1938 is het bedrijf gestaag gegroeid. Er kwamen nieuwe loodsen bij en nieuwe en modernere machines werden aangeschaft. De Waal groeide flink qua capaciteit en ging mee met de schaalvergroting in de binnenvaart. Inmiddels bedient De Waal alle maritieme sectoren: binnenvaart, zeevaart, visserij, superjachtbouw en offshore.

Familiebedrijf

De Waal is al generaties lang een onafhankelijk familiebedrijf waar alle producten nog steeds met dezelfde liefde en vakmanschap worden gemaakt als toen Ko de Waal zijn bedrijf in 1938 begon.

Momenteel is De Waal een ‘derde generatie’ familiebedrijf en dat is bijzonder. Statistieken wijzen uit dat maar 30 procent van de familiebedrijven succesvol doorgaat naar de tweede generatie en dat slechts 13 procent van de oorspronkelijke bedrijven (87 procent is dan al uitgevallen) in de derde generatie belandt. Inmiddels is bij De Waal de vierde generatie in aantocht. “Met de familieleden en commissarissen werken we tegenwoordig vanuit een bestuursmodel”, zo vertelt mede-eigenaar Marco de Waal (derde generatie). “Deze governance borgt de continuïteit op de lange termijn voor klanten en medewerkers. Zo hebben we dit jaar een stuk bouwgrond aan de Biesboschhaven Zuid gekocht voor uitbreiding van het familiebedrijf”. Immers: “Met stilzitten, schrijf je geen geschiedenis”, aldus Marco.

Ontwikkelingen

Belangrijke ontwikkelingen die recent binnen De Waal plaatsvonden, zijn onder andere de robotisering, het bieden van wereldwijde service en de installaties die geleverd worden aan superjachten. Marco: “De bouwers van superjachten hebben nu ook de bekende ‘De Waal’ kwaliteit ontdekt. Inmiddels zijn praktisch alle grote Nederlandse jachtbouwers klant bij ons en gaan de roer- en stuursystemen de hele wereld over”. Van Monaco tot Florida, jachteigenaren vertrouwen op de hoge betrouwbaarheid en kwaliteitsstandaard van de Stuwa producten. “Mede vanwege onze wereldwijde service en het maatwerk dat we leveren. In de jachtbouw passen we de allernieuwste technieken toe, die hierna doordruppelen naar de binnenvaart”, vertelt Marco met enige trots.

Innoveren

De Waal gaat mee met de tijd en dat betekent dat er regelmatig wordt geïnnoveerd. De ontwikkeling van de lasrobot is hier een mooi voorbeeld van. Onlangs is de eerste fase af- gerond. De hightech robot wordt onder andere gebruikt voor het lassen van diverse roeronderdelen en inmiddels zijn de robot en de operator gecertificeerd onder Lloyd’s. Hiermee is het bedrijf er helemaal klaar voor om producten gerobotiseerd te gaan lassen.

Compleet plaatje

Marco de Waal: “Scheepseigenaren kunnen bij ons terecht voor het gehele plaatje op het gebied van aandrijven en manoeuvreren. Schippers die kiezen voor een ombouw naar Easyflow, combineren dit regelmatig ook met een servicebeurt aan hun stuurmachine of schroefasafdichtingen. We kennen ieder merk en repareren of keuren ieder systeem. Scheepseigenaren kunnen bij ons terecht voor nieuwbouw én reparatie omdat we beschikken over eigen engineering, productie, een uitgebreide serviceafdeling én scheepsliften”.

Veel medewerkers zijn al langdurig in dienst bij De Waal en hierdoor is er veel kennis aanwezig. “We leveren dan ook een constant hoge kwaliteit met betrekking tot onze diverse eigen producten”, aldus Marco.

Vierde generatie op komst

Marco de Waal kijkt al uit naar de toekomst en het honderdjarige bestaan van De Waal. Hij hoopt van harte dat dit gehaald wordt nu ook de vierde generatie De Waal, de kinderen van Marco en zijn zus Anneke, al bijna klaar staan om mee te draaien in het bedrijf. “We behoren straks wellicht bij de 3 procent aan familiebedrijven die de overgang naar de vierde generatie doorstaat”. Zoon Jacco (18) was afgelopen zomervakantie al vol enthousiasme aan het werk in het familiebedrijf. “Hier werken en bezig zijn is een goede praktijkopleiding”, vertelde hij toen. Inmiddels is hij begonnen met de opleiding HBO Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool in Breda. Jacco: “Op mijn slaapkamer hangt een oud reclamebordje van mijn overgrootvader Ko de Waal. Hier kijk ik vaak met bewondering naar en ik ben zelfs naar hem vernoemd. Ik hoop dan ook na mijn schooltijd, samen met mijn zus Marieke en beide neven Twan en Levi, als vierde generatie aan de slag te mogen gaan in het familiebedrijf”.

Dit artikel is geschreven door Sanne Verhoeff van De Scheepvaartkrant. Lees het volledige artikel op: http://www.dewaalbv.nl/nieuws/al-tachtig-jaar-een-begrip-in-de-voorstuwings-en-manoeuvreertechnologie.html

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief