Familiebedrijf gaat al 75 jaar voor continuïteit

 In Innovatie

Werkendam – Familiebedrijf De Waal bestaat dit jaar 75 jaar. Tijdens de viering van dit jubileum opende de vierde generatie van het binnenvaartbedrijf een nieuwe scheepsbouwhal en een nieuwe kade.

Afgelopen zaterdag was het groot feest bij familiebedrijf De Waal uit Werkendam, dat in 1938 is opgericht door Ko de Waal. Het scheepsbouwbedrijf vierde die dag zijn 75-jarig jubileum. Tijdens de jubileumviering werden de nieuwe kade, de Waalkade, en de nieuwe scheepsbouwhal officieel geopend.

Officiële opening
De kinderen van mede-eigenaar Marco de Waal (derde generatie), Jacco (12) en Marieke (8), onthulden de nieuwe kade en de kinderen van zijn zus, Anneke Hoogendoorn-De Waal, de scheepsbouwhal. “Het is belangrijk dat kinderen al jong betrokken worden bij het familiebedrijf. Zelf heb ik vroeger ook weleens een eerste paal geslagen”, lacht De Waal. Volgens hem is het nog te vroeg om te zeggen dat zijn kinderen het familiebedrijf later overnemen, maar de kans is volgens hem wel aanwezig. Het aanleggen van een nieuwe kade was noodzakelijk. “De schepen worden steeds langer, daardoor lagen ze  in onze haven steeds vaker een stukje in de naastgelegen havens.” Bij de nieuwe kade kan het familiebedrijf precies twee moderne schepen van 135 tot 150 meter achter elkaar afmeren.

Voor de vader van Marco de Waal, Ton de Waal, was het een extra feestelijke dag. Hij werd namelijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn inzet als voorzitter van de Koninklijke Schuttevaer en zijn activiteiten bij de Gereformeerde Kerk. Hij leidde de familieonderneming van 1976 tot 2012.

Uitbreiding
Volgens De Waal is het typerend voor familiebedrijven dat zij afwachtend zijn en kijken naar de gevolgen op de lange termijn. Bij familiebedrijf De Waal is dit niet anders. “Continuïteit is heel belangrijk. Bijna alles wat we verdienen steken we weer in het bedrijf.” Om financieel gezond te blijven houdt de familie de inkomsten en uitgiften nauwlettend in de gaten. Het bedrijf kijkt niet alleen naar de kwartaalcijfers, maar bekijkt ook elk project afzonderlijk. “Na een project bekijken we altijd of de financiering beter had gekund. Hier trekken we dan onze lessen uit.” Van origine richt het familiebedrijf zich voornamelijk op de binnenvaart. Met name de afgelopen vijftien jaar was dit goede handel en zijn er veel schepen gebouwd. Maar nu is er sprake van een crisis. Daarom richt het familiebedrijf zich momenteel ook steeds meer op het produceren van onderdelen voor jachten en zeeschepen.

Familiebedrijf
In 2012 trad  Ton de Waal terug als algemeen directeur van het familiebedrijf. Om de continuïteit te waarborgen is de familie toen op zoek gegaan naar een externe CEO. De huidige CEO van het familiebedrijf is Rolf Maliepaard. Ton de Waal is nog wel actief in het bedrijf en vormt momenteel samen met zijn twee kinderen, Marco de Waal en Anneke Hoogendoorn-De Waal, en twee commissarissen het dagelijks bestuur van de overkoepelende holding. De familie heeft honderd procent van de aandelen in handen. Marco de Waal zit niet alleen in het bestuur, maar is ook dagelijks werkzaam in het bedrijf.

Recommended Posts