Familiebedrijf heeft ondernemende werknemer nodig

 In Innovatie

Utrecht – Binnen familiebedrijven bestaat vaak een hechte band tussen werkgever en werknemers. Toch hebben eigenaren van familiebedrijven vaak de neiging hun werknemers minder vrijheid te geven.

Ondernemende werknemers en teams presteren beter op hun werk en komen vaker met innovatieve projecten. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Coen Rigtering, promovendus bij de Utrecht University School of Economics en onderzoeker aan het lectoraat familiebedrijven van hogeschool Windesheim. Hij wijst er op dat dit ondernemerschap van werknemers van bijzondere waarde is binnen bedrijven.

Touwtjes in handen
Uit het onderzoek van Rigtering blijkt dat managers ondernemend gedrag het beste kunnen stimuleren door werknemers autonomie te geven en door een vertrouwensrelatie op te bouwen. Bij familiebedrijven ontbreekt het vaak niet aan de vertrouwensrelatie, maar eigenaren van een familiebedrijf vinden het vaak wel lastig de controle uit handen te geven.  Ze willen vaak zo veel mogelijk zelf doen, zodat er zo min mogelijk fout kan gaan. Hierdoor worden werknemers niet of nauwelijks betrokken bij het ontwikkelen van innovatieve producten, diensten of processen voor het bedrijf, aldus het onderzoek.

Innoveren door niet-familieleden
Bij veel familiebedrijven ligt de focus op het management van het bedrijf. Het management van familiebedrijven wordt veelal gevormd door de familieleden zelf. Externe bestuurders hebben vaak te weinig begrip voor de waarden van het familiebedrijf. Toch zien we tegenwoordig steeds vaker dat familiebedrijven openstaan voor externe bestuurders. Deze bestuurders kunnen het bedrijf een boost geven die met alleen familieleden niet meer haalbaar is. Zij zorgen ervoor dat bedrijf blijft innoveren, dat geeft ook de ondernemende werknemer een boost. Externe bestuurders zorgen vaak voor een positieve ontwikkeling van het bedrijf, doordat zij een andere visie hebben op bepaalde onderwerpen dan de familieleden uit het familiebedrijf.

Recommended Posts