‘Familiebedrijf krijgt fiscale klap bij overname’

Topmannen van grote familiebedrijven zoals Swinkels en Van Oord spraken tegen Tweede Kamerleden al hun zorgen uit over de aanstaande versobering van belastingvoordelen. CDA-ondernemers, die ook eigen alternatieve plannen aandragen, ageren nu ook bij hun eigen staatssecretaris Marnix van Rij.

De ondernemers waarschuwen dat zijn fiscale plannen een ’desastreuze impact’ kunnen hebben op familiebedrijven.

De ophef gaat over de zogenoemde bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Die regeling maakt het fiscaal gunstiger voor een overleden ondernemer om zijn familiebedrijf over te dragen aan de volgende generatie. Met dank aan de BOR betaalt die over een onderneming een stuk minder erfbelasting dan bij ’gewoon’ vermogen het geval zou zijn. Het idee daarachter is dat erfgenamen bij het overnemen van een bedrijf vaak niet direct de financiële middelen hebben om een forse belastingaangifte te betalen. Het vermogen zit immers in het bedrijf.

Maar de belastingregeling staat onder druk. Volgens recent onderzoek van het Centraal Planbureau is er vaak wél genoeg vermogen beschikbaar om direct belasting te betalen. Het kabinet heeft in het voorjaar al plannen uit de doeken gedaan om de belastingregeling te versoberen, waardoor de belastingdruk voor erfgenamen omhoog schiet. En dat schiet bij de CDA-achterban in het verkeerde keelgat.

De CDA-ondernemers slaan alarm om wat volgens hen een ’schadelijke versobering’ is van de BOR en noemt het een ’onaangename verrassing’. Volgens hen gaat het ervoor zorgen dat erfgenamen een deel van hun familiebedrijf moeten verkopen of geld moeten lenen om de belasting te betalen.

’Enorme impact’

„Dat zal enorme impact hebben op de concurrentiekracht van de Nederlandse familiebedrijven”, waarschuwen de christendemocraten. „In vergelijking met de ons omringende landen hebben we dan de slechtste regeling en staan wij op achterstand in Europa.”

Ze vragen speciale aandacht voor ’de categorie van grote en oude oer-Hollandse familiebedrijven’ die concurreren met grote beursgenoteerde bedrijven. Die laatste categorie hoeft bij een wisseling van de wacht aan de top geen erfbelasting te betalen, waardoor er volgens de CDA’ers een ’ongelijk speelveld’ ontstaat: „Een versobering van de regeling zet deze familiebedrijven nog meer op achterstand.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief