Familiebedrijf Lagemaat Sloopwerken wint Koning Willem I prijs
Donderdag 16 mei ontvingen drie bedrijven hun felbegeerde Koning Willem I prijs, de ‘Oscar’ voor het bedrijfsleven. Negen finalisten streden om deze prijs in drie categorieën:
– Grootbedrijf
– Midden- en Kleinbedrijf
– Duurzaam ondernemerschap.
De winnaars: Royal Cosun, familiebedrijf Lagemaat Sloopwerken en Fairphone!
De Koning Willem I prijs
De verkiezing wordt sinds 1958 eens per twee jaar georganiseerd om het belang van goed en gezond ondernemerschap op de Nederlandse samenleving te benadrukken.
Een vakjury staat voor de moeilijke taak om de winnaars te kiezen tussen al die talentvolle ondernemers. Het binnenslepen van de titel opent vaak nieuwe deuren voor bedrijven. Ze krijgen kansen die ze daarvoor niet kregen.
Klaas Knot, voorzitter van de Koning Willem I Stichting: “Vandaag huldigen we mensen met een drang om te ondernemen. Omdat ze ergens in geloven. Omdat ze overtuigd zijn van een product. Omdat ze een visie hebben op hoe iets beter, duurzamer, kan. En hiervoor elke dag weer durf en doorzettingskracht tonen, en mensen meenemen in hun verhaal” Samen met Hare Majesteit Koningin Máxima reikte Knot de prijzen uit.
Feestelijke avond
De avond draaide natuurlijk om de bekendmaking van de winnaars. Het werd aangekleed met een avondvullend programma met een diner en optredens. Collin Hoeve zong een improvisatiesong, er was voordracht door Bauke Vermaas – stadsdichter van Zwolle en prachtige muziek van violiste Judith van der Klip.
Winnaar Grootbedrijf
In de categorie ‘Grootbedrijf’ was de agrarische coöperatie Royal Cosun de gelukkige! De vakjury is onder de indruk van de transformatie die de internationaal werkende coöperatie heeft doorgemaakt. Van hun oorspronkelijke focus op suikerbieten en aardappelen naar een heel divers en duurzaam portfolio.
Winnaar Midden- en Kleinbedrijf
Familiebedrijf Lagemaat Sloopwerken sleepte de titel binnen in de categorie Midden- en Kleinbedrijf. Ze kregen veel lof van de vakjury. Voor hun geloof om de sector circulair te maken en de resultaten die zij hierin boekten. Daarnaast voor hun maatschappelijke inzet: ze bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan.
Winnaar plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap
De plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap ging naar Fairphone. Al tien jaar lang ontwerpen en produceren zij duurzame smartphones. Hiermee bieden zij een antwoord op het feit dat elektronisch afval de snelst groeiende afvalstroom ter wereld is.
De vakjury liet weten: “Fairphone heeft bewezen dat dit mogelijk is door visionaire principes toe te passen: transparantie van de keten en een modulaire, repareerbare telefoon met acht jaar gegarandeerde softwareondersteuning. Dit is ongekend in de markt voor Android-telefoons.” Ook roemt de jury het doorzettingsvermogen van Fairphone om uit te groeien tot een gamechanger in hun branche.
Alle winnaars krijgen een werkbezoek van Hare Majesteit Koningin Máxima!