Familiebedrijf neemt het op tegen China

Hoe houd je als familiebedrijf het hoofd boven water in deze economische crisis? Familiebedrijf Locomix uit Utrecht lijkt het antwoord op deze vraag gevonden te hebben.

In deze tijd van economische crisis is het van groot belang om je concurrenten een stapje voor te blijven. Locomix, producent van relatiegeschenken, is zich hier ook van bewust. “Snelheid is tegenwoordig van groot belang. Of je een klant wel of niet binnenhaalt is afhankelijk van je levertijd”, zegt Resa Gaillard, mede-eigenaresse van Locomix.

Haal de productie dichterbij
Veel bedrijven besteden de productie van hun producten uit naar China en andere lagelonenlanden, maar wanneer snelheid leidend is, kan het verstandig zijn de productie dichter bij huis te halen. Het transporteren van producten uit China kost immers veel tijd. Het productieproces van de artikelen van Locomix vindt daarom in Nederland plaats. Dit zorgt niet alleen voor een snelle levering van de producten, maar zo heeft het bedrijf ook beter zicht op de kwaliteit van de producten. Gaillard raadt andere Nederlandse bedrijven ook aan om het productieproces dichterbij te halen. Ze merkt ook dat veel bedrijven hiermee bezig zijn. Zo verplaatsen sommige bedrijven hun productieproces vanuit China naar Polen.

Snelheid is belangrijk
Doordat het productieproces van Locomix in eigen land plaatsvindt, kan het bedrijf heel snel reageren op bestellingen. En dat is van groot belang, want klanten willen bestellingen graag zo snel mogelijk hebben. Daarom kiezen ze steeds vaker voor bedrijven die het snelst kunnen leveren. “Klanten willen het eigenlijk altijd gisteren al hebben”, zegt Resa Gaillard. “En als je snel reageert, komen klanten ook weer terug.”

Kosten laag houden
Het productieproces in Nederland houden is duurder dan het uitbesteden in lagelonenlanden. Toch heeft Locomix een manier gevonden om de kostenlaag te houden. Tien jaar geleden begon oprichter Martijn Feenstra vanuit zijn huis met het opzetten van het bedrijf. Na een paar jaar kon hij een bedrijfsruimte huren aan de Kansasdreef in Overvecht. Toen ontstond het idee om mensen van reïntegratiebedrijf UW Reïntegratie in dienst te nemen. Omdat Locomix werkt met mensen van de sociale werkplaats, heeft het bedrijf goedkoop een ruimte in het pand van UW Reïntegratie kunnen huren.

Ook het aannemen van stagiaires helpt bij het laag houden van de kosten. “Ik moet ze echt wel wat leren hoor”, vertelt werknemer Lynn. “Ze zijn goedkoop en betrouwbaar, maar tegelijkertijd moet je er als bedrijf ook veel energie in steken. Maar het is gezellig en goed om te zien dat de studenten er echt wat van leren. Na een korte inwerktijd kunnen ze uiteindelijk veel werk uit handen nemen.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief