Familiebedrijf Oad op de fles

 In Finance

Holten – Familiebedrijf Oad is woensdag failliet verklaard. De teruglopende omzetten in de reisbranche en de economische crisis vormden de aanleiding voor de faillissementsaanvraag van de reisorganisatie.

Oad Reizen kan niet tijdig voldoen aan een kapitaaleis die de Rabobank stelde. Hiervoor moest het familiebedrijf een externe investeerder vinden, waarmee zondagavond overeenstemming werd bereikt, maar het was al te laat. In een reactie aan RTV Oost laat directeur Julius ter Haar weten dat het bedrijf in een race tegen de klok belandde: “Deze race bracht ons er uiteindelijk toe dat wij niets anders konden dan ermee te stoppen.”

Op reis met Oad?
Oad kan tot nader order gewoon nieuwe boekingen aannemen. Mocht de geboekte reis niet worden uitgevoerd, dan worden de aanbetalingen die na het faillissement zijn gedaan door de curator terugbetaald. Voor mensen die reeds een reis geboekt hebben bij of op reis zijn met Oad, heeft het faillissement grote impact. De precieze gevolgen kan het familiebedrijf nog niet aangeven. In samenwerking met de Stichting Garantiefonds Reisgelden kijkt Oad naar een geschikte oplossing voor alle betrokkenen.

Doorstart
Na bijna 90 jaar lijkt het nu toch echt afgelopen te zijn voor het familiebedrijf. De reisorganisatie gaat in ieder geval zorgen dat alle Nederlanders zo goed mogelijk weer thuis komen. “Wij hebben ons altijd ingezet voor onze klanten en dat zullen we ook nu nog even blijven doen”, zegt Ter Haar. “En na deze afschuwelijke dag moeten we maar eens gaan nadenken over de toekomst en de eventuele mogelijkheden van een doorstart.”

Overijsselse Autobusdiensten
Bij het familiebedrijf dat in 1924 is opgericht door G. ter Haar als Overijsselse Autobusdiensten, werkten ruim 1500 werknemers verdeeld over 140 reisbureaus. Door haar eigen reisbureaus onder de naam Globe Reisbureau wist Oad uit te groeien tot de grootste zelfstandige touroperator van Nederland. Het bedrijf is sinds de start in 1924 altijd in handen van de familie Ter Haar gebleven.

Recommended Posts