Familiebedrijf Odfjell over twee jaar weer volledig actief

 In Privé & Vermogen

Rotterdam – Het Noorse tankopslagbedrijf Odfjell mag pas over twee jaar weer volledig draaien. Dat zei een woordvoerster van de provincie Zuid-Holland maandag tegen het ANP.

Het Noorse familiebedrijf Odfjell, dat in de Rotterdamse haven is gevestigd, ligt al vanaf vrijdag stil. Het bedrijf kondigde vrijdagavond aan dat het vanwege de veiligheid alle activiteiten zou stilleggen. Dat gebeurde onder druk van verschillende inspecties. Uit geheime rapporten bleek namelijk dat de veiligheid van de honderdduizenden bewoners in het gebied rond het bedrijf al jaren in gevaar was. De Noorse onderneming ontkende dat echter.

Leegpompen
Odfjell moest de werkzaamheden meteen stilleggen na een gesprek vrijdagmiddag met onder meer de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Milieudienst Rijnmond. Het bedrijf mag geen laad- en losactiviteiten van wagons, trucks, binnenvaart- en zeeschepen meer uitvoeren. 140 tanks met gevaarlijke stoffen moeten onmiddellijk worden leeggepompt. Ondertussen kan de onderneming wel weer aan de slag gaan met de tanks die geen gevaarlijke stoffen bevatten.

De maat is vol
De inspecties in de afgelopen maanden hadden een wisselend resultaat. De provinciewoordvoerster zegt hierover: “Afgelopen week waren bepaalde zaken weer niet opgelost en toen was de maat vol. Waar het vooral om draaide was dat de koel- en blusinstallaties in de verschillende tanks keer op keer niet goed werkten. Daardoor kon het bedrijf niet acuut reageren als er een brand zou uitbreken.”

Verscherpt toezicht
De provincie Zuid-Holland houdt de situatie bij Odfjell de komende dagen nauwgezet in de gaten. De Noorse onderneming blijft ondertussen onder verscherpt toezicht. Om te voorkomen dat er iets gebeurt, is er 24 uur per dag brandweer aanwezig op het terrein. Het bedrijf draait zelf voor die kosten op.

Recommended Posts