Familiebedrijf Oostingh gered van ondergang

 In Finance

Katwijk – Staalbedrijf Oostingh maakt een doorstart. Het familiebedrijf uit Katwijk heeft in rederij Parlevliet en Van der Plas  een nieuwe grootaandeelhouder gevonden.

Familiebedrijf Oostingh kampte sinds 2012 met een negatief eigen vermogen als gevolg van de economische crisis. Huisbank Van Lanschot eiste afgelopen maand de openstaande leningen van in totaal dertien miljoen euro op. Hierdoor kon het staalbedrijf niet anders dan surseance van betaling aanvragen, waarna een faillissement niet meer te voorkomen was. Rederij Parlevliet en Van der Plas redt het bedrijf nu van de ondergang.

Het roer om
De overname van Oostingh door Parlevliet en Van der Plas (P&P) heeft ingrijpende gevolgen voor het familiebedrijf. Waar het bedrijf eerst onderdak bood aan 138 werknemers slinkt dit aantal na de overname tot 75. Directeur Henk Oostingh geeft tegenover het Financieele Dagblad aan dat het nieuwe startkapitaal van het staalbedrijf voldoende is. “Het bestaat uit vele miljoenen”, zegt Oostingh. Hij rekent op een jaaromzet van twintig miljoen euro, tien miljoen euro minder dan in de goede jaren van het bedrijf.

In kannen en kruiken
Curator Job Rosenberg Polak laat aan het FD weten dat P&P de beste uitkomst is voor het alle betrokken partijen. “Het bood de beste prijs en garandeerde de meeste banen. Bovendien krijgt Van Lanschot waarschijnlijk een deel van de uitstaande leningen terug. Ook de fiscus en het UWV zien een uitkering tegemoet.”

Uitbreiding bestuur
Parlevliet en Van der Plas zijn binnen de nieuwe opzet de nieuwe grootaandeelhouders. Tevens nemen zij zitting in het bestuur van het staalbedrijf. Oostingh zelf blijft directeur van het bedrijf en behoudt een minderheidsbelang in zijn onderneming. Met de financiële steun van P&P, de grootste Nederlandse reder, richt Oostingh zich voortaan meer op de petrochemie, waardoor het staalbedrijf minder afhankelijk wordt van de bouwsector. Het familiebedrijf hoopt zo op meer werkzekerheid.

Familie van staal
Staalbedrijf Oostingh werd ruim 60 jaar geleden opgericht door de vader van Henk Oostingh en was destijds een kleine smederij. Henk Oostingh nam in 1980 de leiding over van diens vader. Onder zijn bewind groeide het bedrijf uit tot een landelijk bekend bedrijf dat onder andere de dakconstructie in het Gelredome (foto) realiseerde. Dertig jaar na het aanstellen van Henk Oostingh als nieuwe directeur belandde het familiebedrijf in financieel zwaar weer. Met de hulp van P&P hoopt het staalbedrijf definitief te zijn gered van een faillissement.

Recommended Posts
Comments
  • A.

    Verrassend;-)