Familiebedrijf pakt voedselverspilling aan

Cateraar Hutten gaat voedselverspilling tegen met de Verspillingsfabriek. In deze fabriek zal een verwerking plaatsvinden van voedselresten tot sauzen en soepen.

Door middel van dit project wil directeur en eigenaar Bob Hutten (49) voedselverspilling aanpakken in Nederland. Met de Verspillingsfabriek werkt hij aan een sociaal beeld van zijn bedrijf. “Omzetgroei is geen doel op zich hier. Wij zijn een sociale onderneming”, aldus Hutten tegenover Het Financieele Dagblad.

Voedselverspilling
Hutten ergerde zich al lange tijd aan voedselverspilling: “We gooien in Nederland voor vijf miljard euro per jaar aan voedsel weg. Grootschalige initiatieven om dit probleem aan te pakken, ontbreken.” In samenwerking met Universiteit Wageningen en HAS Hogeschool uit Den Bosch besloten ze dit probleem aan te pakken.

In de Verspillingsfabriek gaan zij overtollige groenten, fruit, aardappelen en vlees inzamelen. Van deze producten maakt de fabriek sauzen, soepen en stoofschotels. De voedselresten zijn afkomstig van boeren, veilingen, groentesnijders en andere cateraars. Hutten is hoopvol gestemd over dit project: “We verwachten op den duur per week honderd ton reststromen te kunnen verwerken tot eten van restaurantkwaliteit. De consument wil wel, maar om van dit project een succes te maken, moeten ook de supermarkten meedoen en ruimte voor ons maken in het schap.”

Onderscheid
Het familiebedrijf onderscheidt zich onder andere door zijn medewerkers. Het bedrijf heeft 1500 werknemers, ook wel ‘samenwerkers’ zoals ze zich in Hutten-taal noemen. Mensen met een fysieke of mentale beperking kunnen bij deze onderneming aan de slag in de centrale keuken, bij de klanten of in het magazijn.

Door dit open beleid krijgt het bedrijf per week zeshonderd open sollicitatiebrieven binnen. Het bedrijf werkt onder meer voor Ziggo, Nike, Microsoft en Rabobank. Met een omzet van zeventig miljoen euro hoort het bedrijf tot de zes grootste cateraars in Nederland.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief