Familiebedrijf positiever over kabinet dan niet-familiebedrijf

Den Haag – Nederlandse ondernemers zijn ontevreden over het kabinet. Met een beoordeling van een 4,9 scoort het huidige kabinet historisch laag. Familiebedrijven beoordelen het kabinet toch wat positiever.

Nederlandse familiebedrijven geven het kabinet een hoger cijfer dan niet-familiebedrijven. Uit een enquête van werkgeversorganisatie VNO-NCW onder 471 ondernemers blijkt dat het huidige kabinet wordt beoordeeld met een historisch lage 4,9. Familiebedrijven zien het iets positiever in, al is het verschil minimaal. Uit de eindejaarsenquête 2013 van MKB Adviseurs, Flynth en Fambizz, ingevuld door ruim 715 familiebedrijven, blijkt dat familiebedrijven het vertrouwen in huidige kabinet Rutte beoordelen met een 5,1.

Regeldruk
De lage beoordeling vindt zijn oorzaak in onder meer de belastingdruk, het lage consumentenvertrouwen en de grote hoeveelheid regels. De resultaten van de eindejaarsenquête wijzen uit dat 48 procent van de niet-familiebedrijven vindt dat voor hen de regeldruk het afgelopen jaar is toegenomen. Veel familiebedrijven vinden dat er voor hun bedrijf alleen maar meer regels zijn gekomen. Maar liefst 59 procent van de familiebedrijven geeft aan dat de regeldruk vanuit de overheid in 2013 is toegenomen.

Financiering
Door de economische crisis is het voor veel bedrijven lastig om een financiering te krijgen en hier moet de overheid dan ook wat aan doen. Zowel familiebedrijven als  niet-familiebedrijven zien graag dat de overheid meer aandacht heeft voor de financieringsproblemen in het bedrijfsleven. De overheid moet volgens twintig procent van de familiebedrijven en niet-familiebedrijven prioriteit geven aan de financieringsmogelijkheden.

Kanttekening
Ondanks de vele verbeterpunten die ondernemers hebben voor het zittende kabinet, zijn er ook lichtpuntjes. Zo zijn veel ondernemers blij met de verbeteringen die zij zien op het gebied van infrastructuur en bereikbaarheid. Bovendien is het kabinet goed bezig als het gaat om het bestrijden van de criminaliteit en ook valt het buitenlandbeleid in goede aard bij het grootste deel van de ondernemers.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief