Familiebedrijf Prins Transport bestaat 140 jaar

Al zes generaties is Prins Transport in handen van de familie Prins. Op dit moment staat vader Cor aan het roer, binnen een aantal jaar neemt zoon Johan het over. Het bedrijf is al 140 jaar gevestigd in een vitaal onderdeel van Purmerend, waar morgen dan ook het jubileum gevierd zal worden.

Het vervoersbedrijf begon in 1875 met paard en wagen en sindsdien gaat het bedrijf over van vader op zoon. Bevoorraadde het in de begindagen nog de lokale markt in Purmerend, nu is het nog altijd verbonden met de stad doordat Prins nauw betrokken is bij het verenigingsleven en daarvoor veel hand- en spandiensten levert.

Van vader op zoon
“Het is niet zo dat ik al als kind van plan was om in het familiebedrijf te gaan werken”, vertelt Johan Prins. “Als je achttien bent weet je vaak niet echt wat je wil worden, maar ik besloot wel aan de slag te gaan in het transport. Zo heb ik jarenlang ervaring opgedaan bij andere transportbedrijven en ben ik sinds twee jaar werkzaam bij Prins. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik de zaak van mijn vader overneem.”

“Het is mijn bedoeling om net – net als mijn vader en diens (groot-) vader – het bedrijf over te dragen aan een volgende generatie. Zo ver is het echter nog lang niet. Mijn eerste zorg is dat het bedrijf gezond blijft, de werknemers tevreden en het wagenpark aan alle eisen voldoet. Je merkt dan ook dat veel beslissingen met een blik op de lange termijn gemaakt worden. Vergis je niet, iedere generatie is anders en verschilt in opvattingen; iedereen voegt iets anders toe. De generatie van mijn vader werkte hard en veel: er waren minder regels, dus je werkte als dat moest 24 uur per dag. Ook nu en in de toekomst zal er hard gewerkt moeten worden, maar we moeten ook aan alle regels voldoen. Mijn vader en zijn broer en zus durfden te kiezen voor een specialisme (het buitengewone transport, red.) en bouwden het bedrijf echt op.”

“Aan mij de taak om die lijn door te trekken, te moderniseren en het bedrijf klaar voor de toekomst te maken.” Wat heeft de toekomst in petto voor Prins? “Dat is lastig te zeggen: wie weet rijden er ooit wel vrachtwagens zonder chauffeur, je weet niet waar de mogelijkheden eindigen. Aan mij de uitdaging om in te blijven spelen op de ontwikkelingen in de markt.”

Familiebedrijf viert feest
Naast de langetermijnvisie waar familiebedrijven vaak om geroemd worden, noemt Johan ook de persoonlijke band die er op de vloer is: “dat kan botsen, maar veel vaker levert het hele mooie situaties op. Waar andere bedrijven rechtlijniger en afstandelijker zijn, ken je in een familiebedrijf elkaars karakter door en door.”

Johan Prins wordt inmiddels ingewerkt in de verschillende facetten van het bedrijf, zijn vader Cor is directeur en zijn zus Nicolien is werkzaam in de administratie van het bedrijf. Johan merkt op dat het bedrijf, in vergelijking met collega-transporteurs, zich gespecialiseerd heeft: “We zijn kleinschalig en rijden bijvoorbeeld met slechts acht vrachtwagens. Daardoor hebben we direct contact met onze werknemers en klanten. We zijn gespecialiseerd in uitzonderlijk vervoer zoals het verplaatsen van een kraan tot het verslepen van logge, zware apparaten. Dat onderscheidt ons van andere spelers.”

Het jubileum wordt gevierd met klanten, collega’s en bekenden. Een feestje voor alle medewerkers met een gezellige borrel. Ook wordt er bij die gelegenheid een nieuwe transportwagen overhandigd.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief