‘Familiebedrijf Simac moet van de beurs’

 In Finance

Veldhoven – Aandeelhouders van automatiseerder Simac eisen dat het bestuur het familiebedrijf van de beurs haalt of verkoopt. Dit laten zij weten in een brief aan het bestuur en de commissarissen.

Kleine aandeelhouders, die in het bezit zijn van 1 procent van de aandelen, eisen in een brief naar het bestuur van Simac Techniek B.V. dat zij het familiebedrijf van de beurs halen of  tegen een redelijke prijs verkopen. De beleggers vinden het scheef dat de familie Van Schagen (onder leiding van Eric van Schagen) steeds meer aandelen opkoopt terwijl de familie de leiding heeft over het bedrijf. Een lage beurskoers is daarvan het gevolg. De familie Van Schagen is verenigd in de stichting Simal.

Beursgenoteerd familiebedrijf..
Door de jaren heen heeft Simal het belang uitgebreid door steeds kleine hoeveelheden aandelen op te kopen in het Veldhovense bedrijf. De familie Van Schagen heeft door een constructie met onder meer preferente aandelen een stemrecht van  86 procent in het bedrijf. Cor Vromans, klein-aandeelhouder van het bedrijf, laat het Financieele Dagblad weten dat daar juist het probleem zit. De familie bepaalt het beleid als directie en aandeelhouder zijnde. “Dat betekent dat het bedrijf op de beurs niet aantrekkelijk is voor professionele beleggers en de beurskoers door het gebrek aan vraag te laag is.” De briefschrijvers willen dat de familie hun aandelenbelang terugbrengt tot minder dan 50 procent.

Preferente aandelen
De briefschrijvers zetten vraagtekens bij de manier waarop de familie van Schagen de preferente aandelen in de boeken heeft staan, namelijk als eigen vermogen. De kleine aandeelhouders vinden dat de familie de preferente aandelen als lening moeten beschouwen. Wanneer ze deze als lening gaan afschrijven, wordt mogelijk het stemrecht op de aandelen ook minder. Dit melden de beleggers in de brief.

Op de agenda
Wanneer Simac geen stappen onderneemt, willen de kleine aandeelhouders met de brief de mogelijke verkoop van het automatiseringsbedrijf op de agenda zetten van de aandeelhoudersvergadering in april.

Recommended Posts