Familiebedrijf Simac verwacht ook veel van 2020, ondanks corona

Vorige week publiceerde familiebedrijf Simac uit Veldhoven, een van Nederlands grootste IT-bedrijven, haar jaarcijfers over 2019 én werd vooruitgekeken naar de verwachtingen voor 2020. Die zijn, ondanks de coronacrisis, optimistisch, zo laat CEO Eric van Schagen weten.

Met een omzetgroei van zes procent was 2019 een succesvol jaar voor Simac, zo laat het Veldhovense technologiebedrijf weten in haar jaarverslag over 2019. Het bedrijfsresultaat was met 11,2 miljoen euro echter lager dan het jaar daarvoor (13,1 miljoen euro). “Dit komt omdat we veel hebben geïnvesteerd in nieuwe technologie”, laat Eric van Schagen, CEO van Simac, optekenen in een bericht op de eigen website. Cloud services, security, en ook het bedrijfssegment Smart Solutions worden genoemd als kostenposten die op dit moment worden weggeschreven, maar in de aankomende jaren juist inkomsten moeten opleveren.

Sinds 1 januari zijn alle Nederlandse IT-bedrijven van Simac (Simac ICT Nederland, Simac Business Solutions, Simac Phobos en Simac B.sis) samengevoegd tot één bedrijf: Simac IT NL bv. Hiermee hoopt het familiebedrijf stappen te zetten op het gebied van gestandaardiseerde dienstverlening. Met behulp van kennisclusters wordt de gespecialiseerde knowhow gebundeld en door middel van vijf marktsegmenten naar de klanten van Simac gebracht (Retail, Health Care, Industrie, Finance en Business Services en Public).

Buitenland

Naast de Nederlandse markt bedient Simac ook klanten in België (Simac NV), Tsjechië (Simac Technik CR as), Luxemburg (Simac PSF SA), Duitsland (Simac BMS GmbH) en Frankrijk (Wavetel SAS). Ook zij zetten de goede resultaten voort, hoewel de omzetgroei van Information Technology buitenland (waar alle buitenlandse bedrijven onder vallen) daalde met 6,9 procent, van 108,1 miljoen euro in 2018 naar 100,7 miljoen euro in 2019. Dit had te maken met een groot eenmalig project dat in 2018 werd afgesloten, zo valt te lezen in het jaarverslag. Wanneer de buitenlandse bedrijven van Simac separaat worden aangehaald, vallen vooral de langetermijncontracten die door de verschillende landen zijn opgehaald op.

Vooruitzichten

Terwijl de overige Simac-bedrijven (niet-Simac IT NL bv) ook “in meerderheid winstgevend afsloten”, blikt Van Schagen ook vooruit. Natuurlijk kan ook hij niet om het coronavirus heen en erkent de CEO dat de algemene vooruitzichten voor 2020 onzeker zijn. “Niettemin verwachten we op dit moment in 2020 opnieuw een stabiel en winstgevend jaar. De hoogte van het rendement is lastig in te schatten. Investeren in innovatie en kennis blijft van groot belang. Gezien onze stevige basis met langjarige contracten, de bedrijfscultuur waarin integriteit en loyaliteit voorop staan en een prima financiële positie hebben wij alle vertrouwen in de toekomst.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief