Familiebedrijf staat Tropenmuseum bij in zoektocht

 In Innovatie

Kesteren – Het Tropenmuseum is op zoek naar de rechtmatige eigenaren van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië. Om de zoektocht zo succesvol mogelijk te maken heeft het museum de hulp van familiebedrijf Go-Tan ingeroepen.

Onder de noemer ‘Foto zoekt familie’ is het Tropenmuseum op zoek naar mensen die zichzelf of familieleden herkennen op foto’s uit 335 familiealbums. Deze fotoalbums zijn afkomstig van Indische families die tijdens de onafhankelijkheidsstrijd voormalig Nederlands-Indië zijn ontvlucht. Momenteel behoren de fotoalbums nog tot de collectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, maar het doel van het project is om ze weer terug te brengen naar hun rechtmatige eigenaren.

Mooie herinneringen en eten
Om de  kans op het vinden van rechtmatige eigenaren te vergroten, heeft het Tropenmuseum de hulp ingeroepen van familiebedrijf Go-Tan, producent van oosterse lekkernijen. Het bedrijf heeft op 80.000 zakken kroepoek een sticker geplakt waarop een foto uit één van de fotoalbums te zien is, het bijschrift van de foto luidt: ‘Is dit jouw Oma?’ Met deze stickeractie vraagt Go-Tan extra aandacht voor de actie. Bovendien liggen de roots van de familie Go ook in Nederlands-Indië.

“Toen we benaderd werden door het Tropenmuseum om mee te werken aan het project hoefde ik niet lang na te denken”, zegt Han Go, directeur van Go-Tan. “Onze familie hecht veel waarde aan lekker eten, in onze cultuur is samen eten heel belangrijk.” Volgens Go is het de ideale manier om mooie momenten te beleven met je familie. “Het gaat om de gezamenlijke herinneringen, die hebben vaak met eten te maken.” Daarom vindt Go het logisch dat zijn bedrijf is gevraagd om mee te werken aan de actie.

Kroepoek
Het bedrijf Go-Tan produceert niet alleen kroepoek, maar ook allerlei andere oosterse snacks. Toch verschijnen de stickers alleen op de zakken kroepoek. “Nederlanders kennen kroepoek het beste, dus dat kopen ze het vaakst”, laat Han Go weten. Door zich daar op te richten bereiken ze dus het hoogste aantal mensen. Op dit moment is er nog maar één sticker, maar wegens succes wordt dit uitgebreid tot dertig verschillende stickers.

Herinneringen zijn belangrijk
Veel mensen die op de foto’s te zien zijn hebben inmiddels een hoge leeftijd bereikt. Volgens Go zou het voor deze mensen erg fijn zijn om de foto’s nog eens terug te zien. “Ouderen die Nederlands-Indië zijn ontvlucht hebben daar nog nauwelijks tastbare herinneringen aan. Ik kan me voorstellen dat zij of hun kinderen het leuk vinden om de oude familiefoto’s te bekijken.”

De familie Go kwam begin jaren vijftig vanaf het Indonesische eiland Java naar Nederland. In 1954 begon de opa van het gezin met zijn zoon Frans het bedrijfje ‘Go en zoon’. Samen bakten ze in de garage van hun woning in Laren allerlei Indische hapjes en oosterse snacks. De hele familie hielp mee en twee jaar later verhuisde het bedrijf naar Amsterdam. Er kwam een winkeltje bij waar ze hun producten verkochten. In 1975 verhuisde het voedselproductiebedrijf naar het huidige bedrijfspand in Kesteren.

Mensen die hopen verloren familiefoto’s terug te vinden of gewoon benieuwd zijn naar de familiealbums uit Nederlands-Indië  kunnen binnenkort alle foto’s bekijken op www.fotozoektfamilie.nl. Alle foto’s zijn namelijk gedigitaliseerd en vanaf 1 april te zien op de website. De foto’s zijn vanaf dat moment ook te raadplegen via een speciaal ontwikkelde app. Als je zeker wilt weten of er een album van jouw familie tussen zit, dan kun je via de website contact opnemen.

Recommended Posts