Familiebedrijf stuurt 100 km systeemwanden naar Mekka

Harderwijk – Vandaag gaat de eerste container met deuren en systeemwanden van familiebedrijf Maars richting Mekka. Het bedrijf werkt daar mee aan een miljoenenproject voor de Hadj-moslimbedevaart.

Voor september moeten er zevenduizend deuren en ongeveer honderd km aan systeemwanden van Maars uit Harderwijk in Mekka aangekomen zijn. Het familiebedrijf helpt namelijk bij het opzetten van vijftig religieuze gebouwen in Mekka. Tijdens de Hadj-moslimbedevaart gaan hier overheidsmedewerkers wonen en werken.

Vierhonderd containers vol
Het wordt hard werken om alles op tijd af te krijgen. “We hebben ongeveer vier weken geleden te horen gekregen dat we deze opdracht mogen doen”, zegt Menno de Vries, CEO van Maars. “We zijn gelijk begonnen met het uitwerken van de tekeningen en vandaag gaat de eerste container de deur uit richting Mekka.” Volgens de Vries zijn er uiteindelijk vierhonderd containers nodig om alles naar Mekka te vervoeren.

Begin september moeten alle deuren en systeemwanden in Mekka aanwezig zijn. De medewerkers van Maars moeten in de zomervakantie doorwerken om alles op tijd af te hebben.  “Naast de vaste medewerkers huren we voor dit project ook nog ongeveer 70 externe medewerkers in.”

Moslim
Niet alle medewerkers van familiebedrijf Maars mogen naar Mekka om mee te werken aan het project en het project in het echt te bewonderen. “In juni start de montage en dan gaat een aantal medewerkers van Maars naar Mekka. Het is echter wel een voorwaarde dat zij moslim zijn”, zegt de Vries. Dit levert geen problemen op, want onder zijn medewerkers bevinden zich moslims. De Vries vindt het wel jammer dat hij het project zelf niet kan aanschouwen. “Ik zou het heel graag in het echt willen zien, maar ik kan er niet heen omdat ik geen moslim ben. Ik zal het dus met het fotomateriaal moeten doen.”

Saoedi-Arabië
Het is niet het eerste project van Maars in Saoedi-Arabië. De onderneming doet al ongeveer 15 jaar zaken in het land. “We hebben destijds een Nederlandse Saoediër aangenomen ”, zegt de Vries. “Met hem hebben wij onze markt daar uit kunnen breiden.”

Maars heeft onder andere geholpen bij het realiseren van een universiteit voor vrouwelijke studenten vlakbij de hoofdstad Riyad. Tijdens dat project werkte de familieonderneming samen met één van de grootste aannemers van Saoedi-Arabië. Deze aannemer is ook gevraagd om mee te helpen met het opzetten van vijftig religieuze gebouwen voor de Hadj-moslimbedevaart. In voorgaande jaren woonden en werkten overheidsmedewerkers tijdens de Hadj-moslimbedevaart in grote tentenkampen, maar dit jaar is gekozen voor gebouwen die bestaan uit twee verdiepingen. Op de benedenverdieping wonen de overheidsmedewerkers en op de bovenverdieping werken ze. Het is de bedoeling dat zij elk jaar tijdens ‘s werelds grootste bedevaart terugkeren naar deze gebouwen. In totaal kost het realiseren van de gebouwen ongeveer een miljard euro, Maars heeft hier een aandeel in van ongeveer achttien miljoen euro.

Over Maars
De familie Maars is grootaandeelhouder van de onderneming. In 1947 werd het bedrijf door de vader van de huidige grootaandeelhouder, Loet Maars, opgericht in Amsterdam. In verband met ruimtegebrek en een tekort aan medewerkers verhuisde de familieonderneming later naar Harderwijk. Hier is het bedrijf momenteel nog steeds gevestigd.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief