Familiebedrijf toch niet immuun voor crisis?

Deventer – De economische crisis heeft minder invloed op familiebedrijven dan op niet-familiebedrijven, zo werd lange tijd gezegd. Maar inmiddels hebben ook ‘de families’ het moeilijk. 

Ook het familiebedrijf ontkomt inmiddels niet meer aan de crisis. Gisteren werd bekend dat Polder Transportbedrijf Rijswijk failliet is verklaard. Curator Droeseliske weet de oorzaak van het faillissement van Polder Transport niet te noemen, dat wordt momenteel onderzocht. “De crisis is er in elk geval één van”, zegt hij tegen Transport Online. Het bedrijf is onderdeel van familiebedrijf Mostert Transport, dat door het faillissement nu één van haar BV’s verliest. Het moederbedrijf is al 90 jaar actief in de transportwereld en heeft zich langzaam maar zeker uitgebreid binnen de logistieke keten. Polder Transportbedrijf Rijswijk was niet bereid commentaar te geven over het hoe en waarom van het faillissement.

Gebrek aan overnamekandidaat
Ook papierbedrijf Van Puijfelik stevent af op een faillissement. Het familiebedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. Alleen indien zich op korte termijn een overnamekandidaat meldt, lijkt het familiebedrijf nog te kunnen redden. De oorzaak van de financiële malaise ligt volgens de Bredase papierverwerker bij de inval van politie en opsporingsambtenaren in 2011 vanwege de mogelijke illegale export van afval naar Azië. Tevens haalt de directeur de hoge prijzen van oud papier aan als oorzaak. En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden; in de eerste helft van 2013 ging een recordaantal bedrijven failliet.

Onderzoek
Eerder onderzoek wees uit dat familiebedrijven de crisis vaak eenvoudig zouden overleven. Zo voorspelde hoogleraar Familiebedrijven Robert Flören eind 2012 dat familiebedrijven wel voldoende financiële middelen hebben. Ook in het onderzoek van adviesbureau Baker Tilly Berk kwam naar voren dat familiebedrijven voldoende potentie hebben om de crisis te overleven. Dit lijkt nu toch steeds minder vaak het geval…

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief