Familiebedrijf Turkse premier in Almere zorgt voor ophef

Dat een familiebedrijf in Almere voor oproer zou gaan zorgen in Turkije, zagen niet veel mensen aankomen. Toch gebeurt het nu. De Turkse premier Binali Yildirim is namelijk eigenaar van de onderneming en dat zakelijke belang roept nu vragen op in Turkije, nu dat land verwikkeld is in een diplomatieke crisis met Nederland.

De Turkse krant BirGün legt een verband tussen het uitblijven van financiële sancties tegen Nederland en de zakelijke belangen van Yildirim in Nederland. “Durft Yildirim zijn bedrijven te laten varen?” vraagt de krant zich af. Yildirims zoon Erkam is de voorman van het familiebedrijf, dat een aantal ondernemingen in vooral de maritieme sector beslaat.

Duidelijkheid
“Terwijl de leiders van het land voor een paar honderdduizend stemmen de schepen met Nederland verbranden, is premier Yildirim opvallend stil”, zegt Özgür Özel van oppositiepartij CHP tegen BirGün. “Vermoedelijk zit hij met zijn gedachten bij zijn eigen schepen.”

De CHP verlangt duidelijkheid van de Turkse premier over diens zakelijke belangen in Nederland. BirGün is over het algemeen kritisch tegenover de Turkse regering. De hoofdredacteur zat vorig jaar zelfs korte tijd vast wegens kritiek op president Erdogan.

Zware verliezen
Het Parool meldde in september 2016 dat Yildirims zoon de afge­lopen jaren zware verliezen leed met het in Almere gevestigde Zealand Shipping, volgens de website ‘de eerste internationale vrachtrederij die Flevoland rijk is’. Tussen 2012 en 2016 verloor Zealand Shipping 12,6 miljoen euro. De netto-omzet in 2015 lag bijna twintig procent lager dan in 2014, blijkt uit de laatste jaarcijfers. Het bedrijf heeft een schuldenlast van meer dan 90 miljoen euro.

Al in 2014 stelde de CHP vragen over deze bedrijven en mogelijke belangenverstrengeling bij Yildirim. De vragen werden nooit beantwoord. Volgens Turkse media droeg de premier in 2002, toen hij minister werd, zijn zakelijke belangen aan zijn zoon over. Onder zoon Erkams leiding groeide het familiebedrijf binnen de maritieme sector.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief