Familiebedrijf uit Katwijk investeert 100 miljoen in vloot

 In Geen categorie

Het gaat goed met Parlevliet & Van der Plas (P&P), het grootste visserijbedrijf van Nederland. Ceo Diek Parlevliet liet dit weekend weten dat het Katwijkse familiebedrijf miljoenen wil investeren in onder meer nieuwe schepen, locaties en machines voor verwerking van de vis.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. In totaal wordt er bijna 100 miljoen euro geïnvesteerd in de toekomst van de onderneming, die uit twee familiebedrijven bestaat. Twee jaar geleden nog liet P&P ook al twee nieuwe schepen bouwen. Het gaat dus goed met het visserijbedrijf, dat dit jaar een omzet van 800 miljoen euro heeft.

Garnalen grootste inkomstenbron
Inmiddels hebben de Katwijkers 25 zeeschepen in bezit en 6000 medewerkers in dienst. Zo’n 3000 daarvan zijn garnalenpellers die in Marokko werken. Garnalen leveren op dit moment een aanzienlijk deel van de omzet. Twee jaar geleden nam P&P Europa’s meest succesvolle garnalenverwerker Heiploeg in het Groningse Zoutkamp over. Die overname heeft het familiebedrijf financieel gezien geen windeieren gelegd: de omzet is gestegen naar 300 miljoen. Om die reden investeert de Katwijkse onderneming nu ook in verpakkingsmachines en installaties waarmee het nieuwe producten kan produceren.

Oude schepen doorverkocht
De twee nieuwe zogenaamde trawlers die de ondernemers hebben besteld en die in 2017 klaar moeten zijn, vervangen de bestaande visserijschepen. Die worden, ondanks dat ze al zo’n 30 jaar bestaan, waarschijnlijk doorverkocht aan buitenlandse bedrijven.

Naast in nieuwe schepen, investeert Parlevliet & Van der Plas de komende tijd ook 10 miljoen in de uitbreiding van het vrieshuis in IJmuiden met nog eens 15.000 vierkante meter.

Toch geld lenen
Alhoewel het bedrijf goed draait, worden er wel leningen afgesloten voor de aankoop van de trawlers. De Katwijkse onderneming is namelijk sterk afhankelijk van de olieprijs. “De rente staat daarbij nu laag en we willen graag voldoende cash houden om datgene te doen wat we nodig vinden”, aldus Parlevliet.

Recommended Posts