Familiebedrijf Van Der Bor failliet na broederruzie

Zuivelfabriek Van Der Bor Milk in Putten treft honderden leveranciers zwaar doordat het bedrijf failliet ging. De zuivelfabrikant heeft meer dan 12,5 miljoen aan vorderingen van leveranciers. Dit is niet het enige familiebedrijf waarin een familieruzie tot faillissement of opsplitsing leidde. KPMG waarschuwde eigenaren van familiebedrijven dan ook voor ruzies.

Om alle bedrijven terug te kunnen betalen, staat alles van de zuivelfabriek te koop. Het bedrijf functioneert onder de naam van Van Der Bor Milk en ging medio juli failliet onder leiding van de broers Wilco en Erik van der Bor.

Familieruzie
Het faillissement had twee oorzaken: de hoge kosten van de lactosefabriek en een familieruzie. Met behulp van een lening van de Rabobank heeft de familie een nieuwe lactosefabriek in Putten laten bouwen. Deze kosten waren, behalve de financiële narigheid, ook een nekslag voor de familie. Daarnaast waren er ook aanvaringen tussen de familieleden over het eigendom en de winstverdeling. Om deze redenen zijn zij vaker dan eens voor de rechter verschenen, vooral over de vraag wie het bedrijf zou mogen leiden.

Voor de rechter
Henk van der Bor heeft het bedrijf in 1970 opgericht. Het bedrijf was in de eerste instantie opgezet voor het mesten van kalven. Later richt het bedrijf zich ook op het produceren van kalvermelk. Als de vader overlijdt, nemen de broers Wilco en Erik het bedrijf over. Het bedrijf wordt na een tijd beroemd om de innovatieve vloeibare kalvervoeding. Bij controles blijkt dat sommige kalveren een verboden groeimiddel in zich dragen. Dat is de eerste keer dat de broers voor de rechter moeten verschijnen. Later dagen ze ook elkaar voor de rechter, om uit te vechten wie het bedrijf gaat leiden.

Na vele ruzies binnen het bedrijf tussen de broers, krijgen ze ook nog eens onenigheid over de verkoop van het bedrijf. Dit heeft het familiebedrijf uitendelijk ten onder gebracht.

Advies van KPMG
Advies- en accountantsfirma KPMG stelde eerder dat familiebedrijven zich moeten hoeden voor een familieruzie. Ernst Groenteman, die betrokken is bij het selecteren van bedrijven voor de Familie Bedrijven Award, die komende woensdag wordt uitgereikt, vertelt: “Als je het bestuur binnen een familiebedrijf niet goed regelt, haal je eventuele ruzie het bedrijf in. Het is cruciaal dat er een onafhankelijke en heel goede raad van commissarissen is die toezicht houdt. Je moet voorkomen dat iedereen kan binnenwandelen om een directiefunctie op te eisen.”

Zussenvete Scheltinga
Van Der Bor is niet het enige familiebedrijf waarin de beleidsvoering niet goed is geregeld. Meubelzaak Scheltinga, ook een familiebedrijf, heeft ook te kampen gehad met een onderlinge vete. De zussen Scheltinga hebben besloten om ieder een eigen meubelzaak te openen met dezelfde naam, een halve kilometer bij elkaar vandaan. Dat berichtte het Parool.

De zussen probeerden elkaar zo veel mogelijk dwars te zitten. Met bakfietsen en mobiele reclameborden probeert de ene zus klanten bij de andere zus vandaan te krijgen. Om het drama compleet te maken, hangen sommige klanten briefjes bij de verschillende meubelzaken op de ramen, waarop teksten staan als ‘het andere filiaal is goedkoper en biedt meer service’.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief