Familiebedrijf Van Oord breidt uit in Kazachstan

De Nederlandse waterbouwer Van Oord heeft voor ruim 470 miljoen euro aan contracten binnengehaald in Kazachstan. Het familiebedrijf kondigde dit aan tijdens het bezoek van minister-president Mark Rutte aan Kazachstan.

Het Rotterdamse familiebedrijf is er trots op dat het een belangrijke rol speelt in het vergroten van de economische groeikansen van Kazachstan. “Met deze projecten draagt Van Oord bij aan de economische ontwikkeling van de regio rond de Kaspische Zee”, aldus RvB-lid Paul Verheul tegenover Het Financieele Dagblad. Premier Rutte was in Kazachstan om de band met Kazachstan te verbeteren op diplomatiek en economisch niveau.

Opdrachten
Van Oord gaat verschillende projecten uitvoeren in de Kaspische Zee. Het eerste contract betreft het baggeren van een toegangskanaal over een lengte van 68 kilometer naar een nog te bouwen los- en laadfaciliteit. Voor de exploitatie van de installatie is het bedrijf TenizService verantwoordelijk. Dit is een dochter van het Kazachstaanse staatsoliebedrijf KazMunaiGaz.

Bij een ander project gaat Van Oord circa zeventien miljoen kubieke meter grond in ondiep water verwijderen. Dit moet een impuls betekenen voor de haven van Prorva, een belangrijke doorvoerhaven voor de olie- en gasindustrie in Kazachstan.

Van Oord
Het familiebedrijf Van Oord werd in 1868 opgericht door Govert van Oord, die later versterking kreeg van Arie van Hattum en Adriaan Volker. In 1884 ging het bedrijf voor het eerst de grens over, door het uitvoeren van bagger en rijswerkzaamheden in Argentinië.  In 1990 voerde Van Oord haar grootste baggerklus van de twintigste eeuw uit, namelijk de landaanwinning voor de aanleg van het vliegveld Chek Lap Kok in Hong Kong.

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief