Familiebedrijf VDL continu op zoek naar uitbreiding

Wim van der Leegte redde de auto-industrie in Born door NedCar over te nemen. Vervolgens gaat hij er Mini’s produceren, zoals Fambizz eerder al berichtte. Het succesverhaal van een prachtig familiebedrijf.

Het Eindhovense VDL Groep bestaat uit 82 bedrijven en is actief in achttien landen. Dat heeft Wim van der Leegte (VDL), de oprichter en president-directeur, toch maar mooi gedaan. De start heeft zijn vader overigens op zich genomen, zo berichtten de collega’s van Sprout afgelopen week. Philips-medewerker Pieter van der Leegte begon in 1953 voor zichzelf. Hij huurde in Eindhoven voor 100 gulden per week een hal en een huis en begon daar de Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte. De eerste medewerkers deden niet anders dan draaien, frezen, lassen en solderen. Maar Pieter van der Leegte zag meer kansen en leverde steeds meer producten en diensten. Vanaf het begin van de jaren zestig maakte hij ook wasmachines en oliekachels en roestvrijstalen huishoudproducten.

Opvolging zoon Wim
Wim van der Leegte, geboren in 1947, rolde al op heel jonge leeftijd het bedrijf in. Zoonlief studeerde Werktuigbouwkunde aan de HTS en liep stage in het bedrijf. Pieter raakte in die periode overspannen en daarop nam Wim de werkzaamheden van zijn vader veel eerder dan verwacht (in 1966) over. Binnen drie maanden had hij officieus de leiding in handen en in 1972 werd hij officieel de directeur. Hij vormde VDL weer om tot een toeleverancier voor de metaalindustrie.

Betere ondernemer
Wim was de betere ondernemer. Toen hij erachter kwam dat het bedrijf van zijn vader met grote schulden kampte, besloot hij de structuur van het bedrijf te wijzigen en reorganisaties door te voeren. Dat wierp zijn vruchten af. Daarna zocht hij nieuwe uitdagingen. Vanaf 1979 startte hij met het overnemen van slecht lopende bedrijven, met name uit de regio Brabant. Te beginnen met dat van zijn jongste broer. De bank wilde de boel sluiten en Wim heeft dat kunnen tegenhouden. Daarna volgde vele andere bedrijven. Eerst met een tempo van één per jaar, al bleven de prestaties achter bij de verwachtingen. Na de overname in 1989 van concurrent Heesen Technocom in Boxtel schoten de cijfers de hoogte in.

Overname Philips
In 2006 was de overname van Philips Enabling Technologies tot dan toe de grootste transactie. De cirkel was daarmee rond, want de grondlegger van het bedrijf was ooit als gereedschapsmaker begonnen bij wat toen nog Philips Machinefabrieken heette. De laatste grote slag sloeg VDL eind 2012 met de overname van NedCar in Born. Vanaf de tweede helft van 2014 moeten daar de eerste Mini’s van de band rollen.

Rode cijfers
Overigens kent het succesverhaal van Van der Leegte ook een andere kant. Hoewel de 8757 medewerkers in 2012 nog altijd een winst van 56 miljoen realiseerden (op een omzet van 1,8 miljard euro), is dit wel 10 miljoen minder dan in 2011. Vooral de busdochters zijn door de crisis in de rode cijfers beland, wat deeltijdontslag van de werknemers noodzakelijk heeft gemaakt.

Aantrekkende orderportefeuille
De toekomst van het kapitaalkrachtige bedrijf lijkt echter niet in gevaar. Afgelopen vrijdag liet Wim van der Leegte nog weten dat het voor 2013 betere omzetcijfers verwacht dan voor 2012, vanwege een aantrekkende orderportefeuille. In maart ging hij nog uit van een daling van de omzet en winst. De winst zal in 2013 op hetzelfde niveau blijven, aldus de topman van het industrieel concern uit Eindhoven.

Familiebedrijf
Het bedrijf is helemaal in handen van de familie Van der Leegte. De drie kinderen van de huidige directeur bekleden vandaag de dag allemaal hoge posities binnen het bedrijf: Pieter jr. (1970) en Willem (1981) maken allebei deel uit van de directie en zus Jennifer (1980) is lid van de Raad van Commissarissen. Ook werken ze alle drie bij een van de aangesloten bedrijven. In verschillende opzichten een heus familiebedrijf dus.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief