Familiebedrijf VDL Groep blijft groeien

 In Finance

Eindhoven – Het industriële concern VDL Groep heeft in de eerste helft van dit jaar weer een omzetgroei behaald. Hoewel de winst daalde, lijken de vooruitzichten bijzonder goed.

De omzet van VDL Groep kwam over de eerste helft van 2013 uit op 937 miljoen euro; tien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde: van 33,6 miljoen in 2012 naar 27,5 miljoen dit jaar. Desondanks denkt VDL dat de winst over heel 2013 alsnog tien procent hoger zal uitkomen.

Orderportefeuille
De orderportefeuille van de auto- en busonderdelenfabrikant is goed gevuld. De omzet in de divisie toeleveringen, de grootste tak van het bedrijf, daalde weliswaar, maar de orderportefeuille is ook daar gestegen, mede door het aantrekken van toeleveringen aan de semiconductor- en automotive-industrie.
De Eindhovense ‘groep’ bestaat uit 82 bedrijven en is actief in achttien landen. Dat heeft Wim van der Leegte, de president-directeur, toch maar mooi gedaan. De start heeft zijn vader overigens op zich genomen. Inmiddels zetelt ook de derde generatie in het directieteam.

Pieter van der Leegte
Philips-medewerker Pieter van der Leegte begon in 1953 voor zichzelf. Voor 100 gulden per week huurde hij een hal en een huis; Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte was geboren. In eerste instantie bestonden de werkzaamheden voornamelijk uit draaien, frezen, lassen en solderen. Later breidde Van der Leegte het portfolio uit met onder andere wasmachines, oliekachels en roestvrijstalen huishoudproducten.

Directeur Wim
Wim van der Leegte, geboren in 1947 en student Werktuigbouwkunde aan de HTS, rolde al op heel jonge leeftijd het bedrijf in. In 1966 liep hij stage in het bedrijf en toen Pieter dat jaar overspannen raakte, nam Wim de werkzaamheden van zijn vader over. Binnen drie maanden had hij officieus de leiding in handen en in 1972 werd hij officieel directeur. Hij vormde VDL weer om tot een toeleverancier voor de metaalindustrie. En hoe…

Recommended Posts