Familiebedrijf VDL moet zich inzetten voor betere cao

 In Finance

Utrecht – De cao voor werknemers in de metaalsector moet verbeteren. Directeur van familiebedrijf VDL, Wim van der Leegte, beschikt over belangrijke sleutels voor nieuwe onderhandelingen.

Na jaren van verlies werd er de afgelopen jaren weer geld verdiend in de metalektro. De ruim 140.000 werknemers in deze industrie zijn volgens Peter de Jong, vakbondsbestuurder bij CNV vakmensen,  dan ook verbolgen over de voorgestelde loonsverhoging van slechts 0,75 procent. “Nu is de loonsverhoging niet de aanleiding voor de staking van afgelopen vrijdag. Deze vindt zich in verslechtering voor de werknemers als het huidige voorstel wel geaccepteerd wordt”, zegt De Jong tegen Fambizz.

Estafettestaking
Afgelopen vrijdag begonnen de eerste stakingen in de metaalsector in Eindhoven en Den Bosch. Zolang de directeur van familiebedrijf VDL Groep, Wim van der Leegte, ondernemersorganisatie FME-CWM geen opdracht geeft voor nieuwe onderhandelingen trekt de staking het hele land door. “Het huidige voorstel hebben wij resoluut afgewezen. Als er geen beter voorstel op tafel komt gaat de staking verder in verschillende andere, strategisch gekozen steden”, vertelt De Jong. De directeur van VDL vormt volgens de vakbonden een belangrijke pion in de cao-onderhandelingen. Doordat hij prominent lid is en belangrijke sleutels in handen heeft, kan hij werkgeversorganisaties weer aan de onderhandelingstafel krijgen.

Onderhandelingen
In een voor intern gebruik bestemde memo schreef de directeur van het familiebedrijf dat hij het onbegrijpelijk vindt dat er in deze economisch onzekere tijden wordt overgegaan op acties binnen bedrijven. Volgens De Jong deugt dit verhaal van geen kant: “Er is in de metalektro jarenlang weinig salarisverhoging geweest. Nu wordt er weer volop geld verdiend, dus kunnen de lonen ook met een hoger percentage stijgen.” Van der Leegte geeft aan dat de vakbonden te star zijn in de onderhandelingen. “Dat klopt niet, wij stellen ons gewoon redelijk op. Wij blijven dan ook net zo lang staken tot er een akkoord is”, meent De Jong. “Staken kost immers geld en dat weet Van der Leegte ook. Wij hopen voor één oktober alsnog tot een akkoord te komen.”

Recommended Posts