Familiebedrijf Vomar groeit al vijftig jaar: haar recept in drie ingrediënten

Het was 10 september 1968 dat de familie Zwanenburg haar eerste Vomar Voordeelmarkt opende. Inmiddels kent het familiebedrijf meer dan 6.000 werknemers, 64 vestigingen en is het de snelst groeiende supermarkt van Nederland. Dat meldt De Ondernemer.

In vijftig jaar tijd heeft de organisatie achter de Vomar Voordeelmarkten diverse ontwikkelingen doorgemaakt, maar de basis bleef altijd hetzelfde. Ze stond en staat voor kwalitatief goede producten inkopen en het prijsvoordeel doorgeven aan de klant. Daarnaast valt het op dat de leveranciers, die veelal uit de regio van Vomar komen, voor langere tijd met het bedrijf samenwerken.

Drie zekerheden

Het succes van Vomar is gekoppeld aan drie garanties aan de klant die Vomar altijd nakomt:

  1. Bij Vomar betaalt de klant altijd de laagste prijs. Is hetzelfde product in een andere supermarkt goedkoper, dan past Vomar zo snel mogelijk de prijs aan. In 2016 en 2018 is uit onafhankelijk onderzoek van de Consumentenbond naar voren gekomen dat Vomar zich ‘lage prijzen kampioen’ mag noemen.
  2. Ook garandeert de supermarktketen de beste kwaliteit. Zijn klanten niet tevreden met het aangekochte product, dan krijgen zij hun geld terug. En dan zijn er de eigen producten. Met vlees uit eigen slagerij en brood uit eigen bakkerij wordt hierbij de beste kwaliteit gegarandeerd. Zo is uit een GfK-onderzoek gebleken  dat Vomar het beste brood van alle supermarkten in Noord-Holland heeft.
  3. Als laatste hanteert Vomar de snelste service. Zo hoeft de klant meestal niet lang te wachten bij de kassa. Sluit de deze als vierde wachtende in de kassarij aan en is er geen kortere rij, dan krijgt zij haar boodschappen gratis mee naar huis.

Maatschappelijk betrokken

Als Noord-Hollands familiebedrijf is Vomar nauw betrokken bij de omgeving van haar winkels. Het bedrijf stimuleert de gezondheid en opleidingsmogelijkheden van haar medewerkers. Daarnaast is het voorloper in het verduurzamen van haar bedrijfsvoering. Dit op basis van vier pijlers: verantwoord assortiment, gezond en vitaal, aandacht voor milieu en een goede buur.

Het distributiecentrum in Alkmaar heeft 18.000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak, waarmee jaarlijks één miljoen kilowattuur stroom wordt opgewekt. Genoeg om ruim driehonderd eengezinswoningen een jaar lang van energie te voorzien. Onder de pijler gezond en vitaal is Vomar onder andere sinds 1 januari strategisch partner van voetbalclub AZ.

Zie voor het hele artikel De Ondernemer.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief