“Familiebedrijven banenmachine van de toekomst”

 In Bedrijfsoverdracht, Finance

Een eigen financieringspot en afschaffing van successierechten kunnen van familiebedrijven de banenmachine van de toekomst maken.

Drie op de tien familiebedrijven slaagt in de overstap van de eerste naar de tweede generatie. Dat is de achilleshiel van familiebedrijven en daar mag de overheid zich best wat drukker over maken, vindt rasondernemer John Fentener van Vlissingen. Dat blijkt uit een interview met de oprichter en eigenaar van familiebedrijf BCD Group uit Het Financieel Dagblad van 10 maart. De overheid kan familiebedrijven de helpende hand toesteken. Het belangrijkste zou de verandering van de mentaliteit tegenover die bedrijven zijn. Daarnaast moet de financiering van familiebedrijven op gang gebracht worden, bijvoorbeeld door een financieringspot voor familiebedrijven vanuit de overheid.

Financieringspot van de overheid
Fentener van Vlissingen stelt een systeem voor dat al bestaat in de Verenigde Staten: “Daar kan een ‘venture capitalist’, die eerste een erkenning moet krijgen, geld van de overheid lenen tegen een mooi tarief van 4 procent.” Over het algemeen is het een vrij zekere lening voor de overheid. “Ook pensioenfondsen kunnen een rol spelen als de overheid garanties afgeeft, waarbij de venture capitalist en uiteindelijk de banken ook aansluiten. Als je iets verkoopt dan los je pro rata af. Zo kun je je prachtig vehikel opzetten, dat de overheid bijna niets kost.”

Successierechten
Successierechten zijn een doorn in het oog van Fentener van Vlissingen. Bij een generatiewissel in het familiebedrijf komen torenhoge successierechten kijken, een bedrag dat het bedrijf vaak niet beschikbaar heeft. Hierdoor bestaat een grote kans dat het familiebedrijf verkocht wordt. “Dan heb je eenmalig een bedrag binnen, maar het bedrijf is weg. Door de successierechten af te schaffen, is er een kans dat je op lange termijn niets verliest.” Door familiebedrijven op deze manier een steuntje in de rug te geven, kunnen zij werkgelegenheid blijven waarborgen. Volgens de ondernemer ontstaan die vooral bij de kleinere familiebedrijven, waar beursgenoteerde of grote familiebedrijven vooral in het buitenland groeien.

Recommended Posts