Familiebedrijven bezorgd om commissariaat

Den Haag – De Wet bestuur en toezicht gaat per 1 juli aanstaande van kracht. Familiebedrijven vrezen dat hierdoor een tekort aan goede commissarissen ontstaat.

De nieuwe wet beperkt het aantal commissariaten dat een toezichthouder mag uitoefenen. Familiebedrijven denken dat commissarissen daarom eerder kiezen voor interessantere partijen die beter betalen. Ondernemend Nederland is kritisch over de nieuwe wet en de Vereniging Familiebedrijven Nederland (FBNed) begrijpt dit maar al te goed. Ingrid Faber, voorzitter van de vereniging en ceo van Faber Halbertsma Groep, laat het Financieele Dagblad weten dat familiebedrijven zich ‘vreselijk ongerust maken’.

Old boys network
Beursfondsen mogen nu maximaal van vijf commissariaten hebben. Voor een ceo of een voorzitter van de raad van commissarissen geldt een maximum van drie. Per 1 juli, met ingang van de nieuwe wet, geldt dit echter ook voor private grote vennootschappen en stichtingen in Nederland. Volgens de Kamer komt dit de kwaliteit van bestuur en toezicht ten goede. Bovendien zou dat het ‘old boys network’ doorbreken. ‘Deze begrenzing kan heel lastig uitpakken voor middelgrote familiebedrijven die om commissarissen zitten te springen met een specifieke toegevoegde waarde’, aldus Faber. Bovendien gaat de wet voorbij aan het tijdsbeslag van een functie en houdt het onvoldoende rekening met ex-bestuurders die als beroepscommissaris ruim in hun tijd zitten, waardoor de kwaliteit juist niet beter wordt.

Leeggeviste vijver
Vooral kleinere familiebedrijven krijgen volgens de voorzitter van FBNed te maken met ‘een leeggeviste commissarissenvijver’. ‘Je kunt er op wachten dat ze dat gaan compenseren met een raad van advies.’ En dat is niet wenselijk, want het toezicht bij familiebedrijven moet juist worden versterkt. ‘Familiebedrijven zijn een ondernemingsvorm die zich volgens de managementboeken zo snel mogelijk moeten spiegelen aan de mores van goed bestuur bij beursgenoteerde ondernemingen. Voor familiebedrijven is het veel gezonder als commissarissen goed toezicht uitoefenen. Het is bij familiebedrijven al moeilijk genoeg om alle rollen goed te spelen.’

(Foto Elco Brinkman door René van den Burg)

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief