Familiebedrijven dreigen Nederlandse kust vol te bouwen

 In Geen categorie

De Nederlandse kuststrook, die strekt van het Groningse Vierhuizen tot het Zeeuwse Cadzand-Bad, dreigt plaats te moeten maken voor een groeiend aantal bouwprojecten van (voornamelijk) familiebedrijven. Vereniging Natuurmonumenten luidt, samen met vijf andere partners, de noodklok.

Dinsdag zullen deze partijen hun onvrede uiten middels een petitie, die zij mede namens 40.330 sympathisanten aan de Tweede Kamer zullen overhandigen. De oorzaak van de commotie is een besluit van het kabinet om de regels voor kustbebouwing aan te passen. Vanaf 1 juli 2016 komen er meer mogelijkheden om strandpaviljoens het hele jaar door te exploiteren en wordt bouwen buiten in kustgebieden toegestaan. Het Rijk wil hiermee een economisch sterke kust realiseren.

Familiebedrijven hoofdschuldige volgens Roompot
Natuurorganisaties verwijten vakantieparkexploitant Roompot aan ‘recreatieve wildgroei’ te doen. Ontwikkelaars bouwen in Zeeland zeven vakantieparken die Roompot gaat exploiteren. Bestuursvoorzitter van Roompot, Jurgen van Cutsem, wijst op zijn beurt naar familiebedrijven, die volgens hem 60 procent van de recreatiemarkt in de kuststrook in handen hebben. “Door gebrek aan integraal overleg tussen gemeenten en provincie ontbreekt een structurele visie op hoe de kuststrook er uit moet komen te zien. Dat maakt het voor ondernemers ook lastig”, stelt van Cutsem.

Natuur trekt aan het kortste eind
Deze ontwikkelingen zijn volgens Natuurmonumenten in het nadeel van de natuur. “Ons nationaal erfgoed, 523 kilometer ongerepte zandstranden die voor iedereen toegankelijk zijn en waar menigeen jeugdherinneringen aan heeft, wordt bedreigd door versnippering van beleid over de ruim 25 kustgemeenten”, zegt Hoofd public affairs Bjorn van der Boom in het FD.

Recommended Posts