Familiebedrijven: een onbewuste talentenmagneet

Whyz

Als Executive Search-bureau weet Whyz altijd de juiste persoon voor een functie te vinden. Oók voor familiebedrijven. Esther Stomphorst is partner bij Whyz en wil op basis van haar ervaring een oproep doen aan familiebedrijven. “Leg de lat hoger als het aankomt op het aantrekken van talent!”

Dat familiebedrijven altijd met een bepaalde bescheidenheid opereren, weet Stomphorst maar al te goed. Zelf groeide ze op in het familiebedrijf van haar vader. Als jong meisje stond ze daar al de vloer van de werkplaats aan te vegen. “Ik heb daar belangrijke lessen geleerd. Lessen die mij de rest van mijn carrière van pas zijn gekomen. Je kunt bijvoorbeeld pas een goede bestuurder zijn, als je weet wat jouw mensen op de werkvloer dagelijks bezighoudt.” Ze merkt dat familiebedrijven helaas nog te vaak denken dat zij geen interessante werkgevers zijn. Zonde, want van de professionals waar zij mee werkt, hoort ze een heel ander geluid.

Aantrekkelijke voorwaarden familiebedrijf

Dat familiebedrijven niet als aantrekkelijke werkgevers worden gezien, was volgens Stomphorst misschien tien jaar geleden het geval. “Maar de maatschappij is aan het veranderen. Veel professionals waarderen juist de persoonlijke aanpak van familiebedrijven. Daar waar de directeur de mensen op de werkvloer nog kent en weet hoe het met de familie thuis gaat. Daar ben je meer dan alleen een naam en een rugnummer. Mensen vinden het fijn om bij zo’n organisatie te horen en zich gezien en gehoord te voelen. Daarbij lopen familiebedrijven vaak voor op innovaties, zijn ze wendbaarder dan grote corporates, leeft er een sterke ondernemersmentaliteit én hebben ze een langetermijnvisie. Voor veel professionals zijn dat zeer aantrekkelijke voorwaarden, maar ik merk dat familiebedrijven zelf altijd verbaasd zijn over het feit dat ze zo veel goede kandidaten weten aan te trekken.”

Whyz gaat in gesprek met het familiebedrijf

Of je nu een senior manager-functie hebt openstaan, op zoek bent naar een opvolger of naar een nieuwe directeur: Whyz vindt via hun persoonlijke aanpak altijd de persoon die bij jouw bedrijf past. “Wij leren onze klanten en kandidaten écht kennen door diepgaande gesprekken met hen te voeren en hen uit te dagen. Het zorgvuldig invullen van een positie is voor een bedrijf immers de grootste kans op het behalen van de toekomstige doelstellingen. We willen begrijpen wat er speelt, welke uitdagingen op stapel staan en welke ervaring, vaardigheden en persoonlijkheid het team kan versterken. Met onze jarenlange ervaring kunnen we op deze manier een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van een organisatie.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief