Familiebedrijven goed voor helft banen

Amsterdam – Familiebedrijven leveren 49 procent van de werkgelegenheid in Nederland op, zo blijkt uit onderzoek van het Nyenrode Center for Entrepreneurship.

Dat is meer dan gedacht, eerdere schattingen wezen op een percentage van iets meer dan 40 procent. In totaal werken 4,3 miljoen mensen voor een familiebedrijf. Ruim tweederde (69 procent) van de bedrijven met personeel is een familiebedrijf. Daarmee zijn deze ondernemingen goed voor 53 procent van het bruto nationaal product, eveneens meer dan de bijna 50 procent die uit eerdere berekeningen naar voren kwam. Belangrijke verklaringen voor het succes van familiebedrijven vormen onder meer de gerichtheid op de lange termijn, grote betrokkenheid van de directeur en een kleine groep aandeelhouders.

Heineken en Blokker
Bekende familiebedrijven in Nederland zijn onder meer bierbrouwer Heineken, detailhandelsketen Blokker en uitzendorganisatie Randstad. Het oudste in zijn soort is touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater, dat is opgericht in 1545. Een bedrijf is volgens Nyenrode een familiebedrijf als het aan minstens twee van de volgende drie criteria voldoet: meer dan 50 procent van het eigendom is in handen van één familie, één familie heeft een doorslaggevende invloed op de bedrijfsstrategie of op opvolgingsbeslissingen en een meerderheid of ten minste twee leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit één nest.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief