Familiebedrijven herstellen sneller van economische recessie

Nederlandse familiebedrijven hebben tijdens de recessie minder banen geschrapt, waardoor ze, nu de economie aantrekt, sneller de productie weer op gang kunnen brengen.

“Familiebedrijven hebben, soms krampachtig, geprobeerd om de werkgelegenheid in stand te houden. Nu de economie tekenen van herstel laat zien, geeft ze dat op korte termijn een voordeel, doordat ze overcapaciteit hebben”, aldus Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven bij de Nyenrode Business Universiteit.

Langetermijnvisie

Volgens de hoogleraar werken familiebedrijven het liefst met zo weinig mogelijk extra financiers en investeren ze met eigen vermogen. Ook hebben familiebedrijven, in tegenstelling tot niet-familiebedrijven, vaker een langetermijnvisie. Beursgenoteerde ondernemingen hebben volgens hem te maken met de druk van aandeelhouders die op korte termijn resultaat willen uit hun investering. Hierdoor worden, om kosten te besparen, al snel ontslagrondes gehouden in tijden van economische crisis. Familiebedrijven kiezen er juist in deze tijden voor om personeel te behouden en te teren op het eigen vermogen. Op deze manier blijft de productie op peil en blijft de expertise van de werknemers binnen het bedrijf.

Economische groei
Familiebedrijven hebben een voorsprong op het moment dat de economie aantrekt, maar volgens Flören blijven ze vervolgens qua groei achter op andere bedrijven. “Bij een stevige economische groei van 3% of 4% groeien familiebedrijven minder dan andere”, zegt Flören in het Financieele Dagblad. “Andere bedrijven maken ten tijde van een hoogconjunctuur meer gebruik van externe financiering om extra snel te groeien. Maar familiebedrijven blijven ook dan de investeringen veelal uit eigen zak betalen.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief